Uventet sterkt av nøkkelindikator for IT

Årets svikt innen halvledere blir mindre enn ventet. Gartner tror på solid vekst i 2010.

Uventet sterkt av nøkkelindikator for IT
Bilde:

Før leverandører av pc-er, servere og nettutstyr selger til sine kunder, må de handle inn ulike typer halvlederkomponenter. Utviklingen på halvledermarkedet følges derfor nøye av hele IT-bransjen: Den er en nøkkelindikator på hva leverandørene av maskinvare, programvare og tjenester har i vente.

Så seint som for tre måneder siden var analyseselskapet Gartner forholdsvis pessimistisk på halvlederbransjens vegne, og sa det var ingen sjanse for å ta igjen nivået fra 2008 allerede i 2010.

Da spådde Gartner at bransjens samlede omsetning ville havne på 212 milliarder dollar i 2009, 17,1 prosent lavere enn i 2008. Fra 2009 til 2010 ventet de en økning på 10,3 prosent, til 233 milliarder dollar. Bransjen omsatte for 256 milliarder dollar i 2010.

I sin nyeste prognose sier Gartner at nedgangen fra 2008 til 2009 ikke blir på 17,1 prosent, men 11,4 prosent, til 226 milliarder dollar.

I 2010 venter de en omsetning på 255 milliarder dollar. Det er 13 prosent mer enn prognosen for 2009, og nærmest identisk med den faktiske omsetningen i 2008.

Det er tredje kvartal på rad at Gartner reviderer sine prognoser for utviklingen innen halvlederomsetningen. Den opprinnelige prognosen fra februar spådde en nedgang i 2009 på 24,1 prosent. I mai ble nedgangen justert til 22,4 prosent. Slår den nyeste prognosen til, betyr det at februar-prognosen bommet med over 32 milliarder dollar.

Det er det uventede oppsvinget innen det globale pc-markedet som driver veksten innen halvledere.

Mens bedrifter i høyt utviklede økonomier har utsatt å kjøpe pc-er på grunn av finanskrisen, har pc-markedet i vekstøkonomier skutt fart. Det er en av faktorene bak Gartners vurdering om at tyngdepunktet for verdens IT-vekst er i ferd med å flytte seg vekk fra Silicon Valley og over til land som Brasil, Kina og India. Også mobiltelefoner selges i stadig større kvanta i umettede markeder.

Denne utviklingen innebærer at etterspørselen etter alle tre hovedkategorier av halvledere – prosessorer, minne og ASSP («applikasjonsspesifikke standardprodukter», som video- og lydkodeker) øker. Det fører ikke bare til økt produksjon, men også til høyere priser.

– Etter tre år der alle DRAM [pc-minne] ble produsert med tap, begynte noen leverandører å tjene penger i løpet av tredje kvartal i år, konstaterer Gartner-forsker Bryan Lewis.

Lewis har bare litt malurt å komme med: Tegn tyder på at pc-etterspørselen ikke øker så raskt som sesongen skulle tilsi.

Det er altså fortsatt en sjanse for at prognosen må revideres igjen, denne gang i negativ retning.

    Les også:

Les mer om: