FORBRUKERTEKNOLOGI

Uventet vending i kampen om DVD-etterfølger

Striden mellom Blu-ray Disc og HD DVD er langt fra avgjort. Flere store filmselskaper skal ha gjort et overraskende valg.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. nov. 2004 - 11:25

Sonys oppkjøp av rettigheter på Hollywood-film tidligere i høst, ble ansett som en solid spiker i kista for filmutleie og salg basert på DVD Forums HD DVD-format. Oppkjøpet av MGM i september ga Sony rettighetene til omtrent 40 prosent av alle filmer produsert i Hollywood de siste 80 årene, inkludert filmrettighetene selskapet hadde fra før.

Siden Sony er blant de mest aktive pådriverne bak Blu-ray Disc, formatet som konkurrerer med HD DVD om å bli morgendagens avløser til dagens DVD-formater, har mange ansett Sony økte kontroll over Hollywoods filmarkiver som utslagsgivende i formatkrigen.

Nå viser det seg at resten av Hollywood ikke nødvendigvis har tenkt å følge Sonys formatvalg. Ifølge BusinessWeek planlegger de store filmselskapene Warner Bros, Universal og Paramount i stedet å annonsere at de vil ta i bruk HD DVD-formatet fra og med slutten av 2005. Også Disney skal være i samtaler med Toshiba ombruk av HD DVD. Ingen av selskapene vil dog kommentere saken, men Toshiba sier til BusinessWeek at selskapet har mottatt positive tilbakemeldinger fra flere filmstudioer, men at det ikke kan uttale seg på vegne av disse selskapene. Ifølge anonyme kilder i Hollywood skal det fortsatt gjenstå detaljer som kan forsinke avtalene eller føre til at de droppes helt.

Avtalene det forhandles om skal heller ikke hindre at filmselskapene også kan gi ut filmene på Blue-ray Disc-formatene i tillegg.

    Les også:

Den store fordelen med de kommende, optiske lagringsformatene er den økte lagringskapasiteten. Hollywood ønsker å utnytte denne ved å gi ut film med langt høyere bildekvalitet enn det som får plass på dagens DVD-plater. Tall fra Kagan World Media tyder på at så mye som 20 millioner amerikanske hjem vil ha TV-apparater med HDTV-støtte i løpet av 2005. Innen 2007 ventes det at halvparten av de amerikanske husstandene vil ha apparater med støtte for slik teknologi.

Ifølge BusinessWeek sier filmselskapene at de er bekymret over kostnadene ved å produsere de nye platene. Men Toshiba har flere ganger sagt at de ferdiginnspilte HD DVD-platene skal kunne produseres for omtrent samme pris som dagens DVD-plater. Verre er det med Blu-ray Disc som krever en helt annen produksjonsprosess.

En annen faktor er når selskapene vil komme med spillere som rimelige nok til å henvende seg til konsumentmarkedet. Toshiba har gitt løfter om at dette vil skje i løpet av 2005. Også BD-ROM, den ferdiginnspilte utgaven av Blu-ray Disc, skal komme på markedet i andre halvdel av 2005.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.