BEDRIFTSTEKNOLOGI

Væskeavkjølt PC er støy- og støvfri

Danske Intercom Solutions har lansert en PC der prosessor, grafikkort og strømforsyning kjøles av væske. PC-en er absolutt støyfri.

21. feb. 2002 - 08:50
Intercom Solutions Calm SG-3 PC. <i>Foto:  Intercom Solutions</i>
Intercom Solutions Calm SG-3 PC. Foto:  Intercom Solutions

PC-en er døpt Calm, og opphavet, danske Intercom Solutions, oppgir Calm Computers som alternativt navn på sitt selskap.

Det viftefrie kjølesystemet er patentert.

Varmeutviklende komponenter som hovedprosessor (bildet), grafikkprosessor og strømforsyning, dekkes av en kjøleblokk. Kjøleblokken mottar kald væske gjennom en slange. Fordampet væske ledes ut av kjøleblokken av en annen slange gjennom et ventilsystem. Væsken nedkjøles i en kondensator, og sirkuleres tilbake til kjøleblokken. Systemet krever én kondensator per kjøleblokk.

Kabinettsiden der kondensatorene er montert, er laget i aluminium for at kjølingen skal bli så effektiv som mulig.

Kjøleblokk over hovedprosessoren. <i>Foto:  Intercom Solutions</i>
Kjøleblokk over hovedprosessoren. Foto:  Intercom Solutions

Det er ikke opplyst annet om væsken enn at den er helt ufarlig, og har et lavt fordampningspunkt. Det skal aldri bli nødvendig å etterfylle væske.

Intercom hevder at PC-en er absolutt støyfri, det vil si at du knapt kan høre noe selv om du legger øret helt inn til kabinettet.

En annen fordel ved systemet, er at den ikke samler støv, siden alle varme komponenter er godt tildekket av kjøleblokker. Det betyr et renere miljø fro brukeren, noe som kan gjøre PC-en svært interessant for allergikere og i miljøer der det er særdeles påkrevet å unngå støvansamlinger.

Calm SG-3 leveres i tre ulike konfigurasjoner, med både Celeron- og Pentium III-prosessorer, innebygget nettkort og rikelig med minne og disk. Prisene varierer fra 6.234 til 10.871 danske kroner, det vil si fra rundt 6500 til 11.400 norske kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.