KARRIERE

Vågå-elever får hver sin Intel «Classmate»

Første prosjekt i Norge med spesial-pc til alle fra første til sjuende klasse.

Sander Ramen i 3. klasse på Vågåmo skole viser statsminister Jens Stoltenberg hvordan en Classmate skal brukes.
Sander Ramen i 3. klasse på Vågåmo skole viser statsminister Jens Stoltenberg hvordan en Classmate skal brukes. Bilde: Per Morten Hoff/IKT Norge
20. mai 2011 - 08:42

Statsminister Jens Stoltenberg var på Vågåmo skole i Vågå kommune i Oppland onsdag for offisielt å åpne Norges første prosjekt med spesielt konstruert elev-pc for barnetrinnet.

Vågå satser på den nyeste utgaven av Intel Classmate. Bilder og en detaljert gjennomgang av maskinen får du i denne digi.no-artikkelen fra 28. april i år: Robust ny elev-pc fra Intel.

Hovedegenskapene til maskinen beskrives slik:

Maskinen er lett som en netbook, og kombinerer egenskaper hentet fra både «tablet pc» og Apples nettfjøl iPad. Den drives av en Atom N450-prosessor, opererer under Windows 7, og er utstyrt med en 10,1 tommers vridbar skjerm. Skjerm og tastatur tåler vann, og maskinen skades ikke av å deise i golvet fra 60 centimeters høyde.

Classmate er mer enn bare en maskin: Den inngår i en helhetlig pedagogisk løsning med tilpassede læremidler og undervisningsopplegg.

Vågå er inspirert av det første nordiske Classmate-prosjektet, i Ale kommune i Sverige. Carl-Daniel Norenberg, Intels nordiske ansvarlige for offentlig sektor og utdanning, viser til positive resultater i Ale:

– Etter kun noen få måneders bruk rapporterer [lærerne] om roligere klasserom og økte lese- og skriveferdigheter hos elevene, sier han.

Rektor Torgeir Sæteren ved Vågåmo skole har store forventninger:

– Skolen er sentral i vår satsingen på vekst og velferd i Vågå, en god skole gir gode oppvekstvilkår som igjen hindrer fraflytting og tiltrekker seg nye innbyggere, sier han.

Atea, som har levert IT-løsninger til et stort antall skoler i Norge og Norden, har bistått Vågå i Classmate-prosjektet. Lærerne har fått opplæring i bruken av maskinene i undervisningen og har fått formidlet erfaringer fra tilsvarende prosjekter i andre land. Andre støttespillere er Microsoft Norge og bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.