Valgerd åpnet medieregister

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland åpnet tirsdag en ny database, medieregisteret.no, med oversikt over eierforholdene i norske medier.

Medieregisteret.no er av Eierskapstilsynet utviklet på oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet. Nettjenesten skal gi publikum opplysninger om de viktigste medieeierne og medieforetakene i Norge.

- Databasen vil bidra til å skape større åpenhet, oppmerksomhet og kunnskap om dette feltet, mener kulturministeren

En rekke bransje- og nettaviser er ikke lagt inn i databasen, i hvert fall er resultatet "Søket gav ingen treff" på såvel Nettavisen som Teknisk Ukeblad, Computerworld og Katalysator (eier digi.no, DinSide, iMarkedet og Propaganda), men Medieregisteret.no skal i det minste inneholde informasjon om "alle norske medier, over 220 aviser, 220 radiostasjoner, 30 TV-stasjoner og 1500 medieeiere", ifølge departementets pressemelding.

Medieregisteret gir for eksempel publikum mulighet til å finne ut hvilke medier A-pressen eier direkte og indirekte i Nord-Norge, hvem som eier lokal-TV-stasjonene i Norge og om Adresseavisen også sender lokalradio. I Medieregisteret kan publikum sortere mediene etter eiere, eierandeler, opplagstall og geografisk beliggenhet.

Eierskapstilsynet regner med at særlig forskere, studenter/skoleelever, journalister og andre som jobber i mediebransjen vil ha glede av nettjenesten, som også foreligger i en engelsk versjon.

Til toppen