Valgerd i "løvens hule"

En snau time etter at hun hadde "tatt fra 100 familier levebrødet" troppet en uforferdet Valgerd Svarstad Haugland opp i "løvens hule".

Sammen med en politisk rådgiver ankom hun P4-lokalene for å delta i programposten 17.30 der hun forsvarte departementets beslutning om å ta fra kanalen konsesjonen på kommersiell radiodrift.

Sinne og fortvilelse preget medarbeiderne rundt henne i et kaotisk miljø preget av den totalt uventede beslutningen.

- Vil du hente et glass vann til Valgerd, roper produceren til en medarbeider.

- Ja, sier han, men legger så til: Nei forresten.

Da griper rådgiveren inn og anmoder høflig: - Kan statsråden få et glass vann?

Valgerd fikk et glass kaldt vann, en kald mottakelse og et varmt sinne.

Situasjonen i P4-lokalene i minuttene etter at departementet hadde kunngjort sin beslutning var ellers preget av det sjokket alle følte.

Midt i lokalet sto prosjektleder Anne Jortveit og lot seg intervjue av TV 2 om hvordan hun vil bygge opp den nye kanalen. Jortveit var inntil for ett år siden redaktør i P4.

- Jeg har mange gode venner her. I dag føler jeg med dem, sier hun til NTB. Samtidig fastslår hun at den nye konsesjonæren allerede etter nyttår skal etablere et lederteam på Lillehammer.

- Her vil jeg gjerne ha med meg medarbeidere fra dagens P4, sier hun. Men legger til: Vi trenger også mye annen kompetanse. Det er derfor vi har fått konsesjonen.

Mens statsråden og prosjektlederen for den nye kanalen befinner seg i redaksjonslokalene holder P4-sjefen, Rune Brynhildsen, og hans styreleder Jens Kristian Thune pressekonferanse i gangen innenfor. En tettpakket forsamling av pressefolk fra andre medier får ta del i P4-sjefens sinne.

Hans ordvalg er sterk kost selv for barkede pressefolk. Så var da også skuffelsen enorm i lokalene der alle hadde regnet med at champagnekorkene skulle sprettes fredag ettermiddag.

I stedet ble det gravøl.

Og medarbeiderne er uten unntak enige: Dette vedtaket er meningsløst.

På spørsmål om de kan tenke seg å bytte jobb, er svaret unisont:

- Det var jo oss departementet ikke ville ha. Men vi vet hvem som kan radio. Derfor kommer det nok snart noen henvendelser.

Les mer om Kanal 4 her

P4 mistet konsesjonen - følg saken:

Til toppen