Valgfritt operativsystem til smarttelefonen

Brukerne av en smarttelefon som ble lansert i Singapore sist helg, skal etter hvert kunne velge blant hele fem operativsystemer.

Brukerne av en smarttelefon som ble lansert i Singapore sist helg, skal etter hvert kunne velge blant hele fem operativsystemer.

Selv om både Palm OS og Windows Mobile er blant operativsystemene som støtter ARM-prosessorene, er det ikke kjent at noen leverandør av smarttelefoner eller PDA-er har kunnet levere enheter hvor brukeren kan velge hvilket operativsystem som skal være installert på enheten.

Singapore-baserte Oswin Technology lanserte den 2. april smarttelefonen Zircon Axia A108, som skal være kompatibel med hele fem ulike operativsystemer. Smarttelefonen er basert på en i.MX-prosessor fra Freescale. Smarttelefonen ble også vist fram under CeBIT-messen i mars.

Ifølge The Business Times, som utgis i Singapore, vil smarttelefonen i første omgang tilbys med Windows CE .NET til en pris på 525 amerikanske dollar. Smarttelefonen hevdes å være den minste på markedet med Windows CE - de tekniske dataene er tilgjengelige på denne siden.

Til høsten, i tredje kvartal, vil mobilen utgis i utgaver med Windows Pocket PC eller MXI-operativsystemet. I fjerde kvartal kommer utgaver med Linux og Palm OS 6, også kjent som Cobalt. Enheten ventes å bli den første som leveres med Cobalt.

Den fysiske enheten vil være den samme for alle utgavene, og brukere som har kjøpt telefonen med ett operativsystem, vil kunne bytte til et annet når det blir tilgjengelig. Riktignok mot å betale eventuelle lisenskostnader for det nye operativsystemet.

Ifølge The Business Times har Oswin Technology i første omgang valgt å satse på Windows CE framfor Windows Pocket PC, fordi førstnevnte åpner for mer fleksible og skreddersydde løsninger.

MXI, eller Motion eXperience Interface, som smarttelefonen også skal kunne utstyres med, er laget av et annet Singapore-basert selskap, Radixs. Dette er et nettverksentrisk operativsystem som gjør at smarttelefonen kan få tilgang til normale skrivebordsapplikasjoner og data, hvor begge deler tilbys fra en spesiell server, for eksempel hos teleoperatøren.

Oswin Technology regner med å selge mer enn 100.000 eksemplarer av Zircon Axia A108. Det er ikke kjent om noen vil forhandle mobilen i Norge, men den kan bestilles direkte fra MyAxia-nettstedet og fraktes av DHL. Fraktkostnadene er oppgitt til 40 dollar, med en leveringstid på to dager.

Til toppen