DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Valgkortet har blitt digitalt for første gang

– Dette markerer starten på valget, sier direktør Bjørn Berg i Valgdirektoratet.

Digitalt valgkort for stortingsvalget 2021.
Digitalt valgkort for stortingsvalget 2021. Foto: Valgdirektoratet/NTB
4. aug. 2021 - 12:38

Denne uken har 3,5 millioner nordmenn mottatt sine digitale valgkort. Det er første gang Valgdirektoratet prøver ut løsningen.

– Dette markerer starten på valget, sier direktør Bjørn Berg i Valgdirektoratet i en pressemelding.

Årets valgkort, som normalt blir sendt i posten, har blitt digitalt. Fra 10. august vil alle nordmenn ha tilgang til dokumentet via sin digitale postkasse.

Digitale valgkort kan brukes direkte på mobiltelefonen og trenger ikke å printes ut. Det er heller ikke nødvendig å vise valgkortet når du skal stemme, men det gjør selve stemmegivningen enklere og raskere, ifølge Berg.

– Det eneste du må ha med deg, er legitimasjon med fullt navn, bilde og fødselsdato. Har du dette, så får du stemt, understreker Berg.

Det betyr ikke at nordmenn kan stemme digitalt, og det er ikke gjort endringer i hvordan valget gjennomføres. De som har reservert seg mot elektronisk post eller ikke har oppdatert kontaktinformasjonen i kontakt- og reservasjonsregisteret, vil fortsatt få valgkort tilsendt i posten.

Fra 10. august til 10. september kan nordmenn forhåndsstemme i hele landet. Valgdagen 13. september kan man imidlertid kun stemme i kommunen der man er folkeregistrert.

Om noen år skal de fleste av innbyggerne i de fleste europeisk land kunne bruke elektronisk ID og en nasjonal, digital lommebok på tvers av landegrensene i Europa.
Les også

EUs nye digitale ID åpner for en rekke nye tjenester – også for nordmenn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.