BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vannavkjølt supermaskin holder bygget varmt

IBMs «Aquasar» er satt i drift i Zurich, og virker svært lovende.

Aquasar er et system som kjøler ned IBMs bladservere med vann. Trinn 1 er et system med vann i mikrokanaler, som frakter varmen bort fra prosessoren. Trinn 2 er varmeutveksleren som overføre varme fra prosessorkretsen til en annen krets. I trinn 3 vises et eksempel på annen krets: Vannbåren gulvvarme i kontorlokaler.
Aquasar er et system som kjøler ned IBMs bladservere med vann. Trinn 1 er et system med vann i mikrokanaler, som frakter varmen bort fra prosessoren. Trinn 2 er varmeutveksleren som overføre varme fra prosessorkretsen til en annen krets. I trinn 3 vises et eksempel på annen krets: Vannbåren gulvvarme i kontorlokaler. Bilde: IBM
11. mai 2010 - 08:32

I juni i fjor meldte IBM at deres forskningslaboratorium i Zurich samarbeidet med den teknologiske høyskolen ETH Zürich og det sveitsiske kompetansesenteret for energi og mobilitet CCEM om et prosjekt der varme fra en vannavkjølt datamaskin skulle resirkuleres for å varme bygningene rundt.

    Les også:

I forrige uke ble en supermaskin med partnernes vannavkjølingssystem «Aquasar» satt i drift, og meldes å virke som ventet.

Ifølge ETH er maskinens karbonspor ned mot 15 prosent av det det hadde vært med vanlig luftavkjøling. Det innebærer at klimagassutslippet reduseres med opptil 33 tonn per år. Det samlede strømforbruket er redusert med 40 prosent.

Vann er langt mer effektiv enn luft til kjøling og til å frakte varme. Å bytte ut luft med vann innebærer store energibesparelser i ethvert dataanlegg: I en typisk datasentral går bare halvparten av energien til selve databehandlingen. Resten går til å kjøle ned maskineriet.

Utfordringen er å føre vannet inn til de komponentene som krever den sterkeste avkjølingen.

Kjølingen er laget slik at hver server kan løsnes fra vannforbindelsen like enkelt som fra de øvrige kontaktene. <i>Bilde: IBM</i>
Kjølingen er laget slik at hver server kan løsnes fra vannforbindelsen like enkelt som fra de øvrige kontaktene. Bilde: IBM

ETH-maskinen er bygget med utgangspunkt i IBMs bladserversystem Bladecenter. Hver bladserver er utstyrt med vannrør som kjøler ned begge serverens prosessorene. Vannrørene i bladserveren koples til rør i selve racket. Utfordringen har vært å lage koplinger mellom de to rørsystemene slik at bladserveren kan løsnes like lett som fra de øvrige kontaktene, for elektrisk strøm og datanettverk.

Kjølesystemet til hele supermaskinen er en lukket vannkrets. For å gjenbruke varmen, overføres den til en annen vannkrets gjennom en varmeutveksler.

Maskinen med Aquasar-systemet har en samlet ytelse på 6 teraflops, og brukes til forskning.

Sveitsisk fjernsyn har lagt ut en reportasje om Aquasar: Innovatives Kühlsystem für Computer der ETH.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.