Vanskelig å bli kjent på Internett

Det blir stadig vanskeligere å sikre seg at søkemotorene viser frem akkurat DIN nettside. For juksemakerne har fått søkemotorene til å stramme inn.

Det er lett å lage en Internett-side, men å få kunder og andre til å finne siden din blir stadig vanskeligere, hevder mange bransjefolk digi.no har snakket med. For søkemotorene finner ikke alle nettsider og uansett kan det ta lang tid. Men også mulighetene til å hjelpe søkemotorene er strammet inn kraftig på grunn av alle som forsøker å jukse.

Dermed blir det stadig vanskelige for vanlige norske selskaper å sikre seg den plassen de fortjener hos søkemotorene. Dette mener Internett-konsulent Terje Enge.

- Jeg har nesten gitt opp å hjelpe mine kunder - det kan virke som at du blir svartelistet hos enkelte søkemotorer selv om du bare sender inn lenker hver 14. dag, sier Enge til digi.no.

Søkemotorene ønsker å være mest mulig rettferdig og servere de mest relevante treffene, men bombarderes av stadig nye og mer finurlige triks. Mottrekkene er aldri de samme, hvilket gjør det svært vanskelig for en vanlig IT-sjef eller konsulent å vite hva han/hun skal gjøre.

- Det er pågår en krig mellom juksemakerne og søkemotorene, sier Knut Magne Risvik, utviklingssjef hos Fast, til digi.no. - Vi har tre heltidsansatte nettdetektiver som arbeider med å luke ut juksemakere som har klart å lure systemene våre, forteller han.

Ingrid Støver Jensen er sjef for Kvasir, Norges mest populære søkemotor, og også hun bekrefter problemene.


- Det er mange som forsøker å jukse med forskjellige triks. Det enkleste er å forsøke å sende inn lenker om og om igjen. Mange jukser med de såkalte meta-taggene, så vi har sluttet å bruke dem, forteller hun.

Det finnes automatiske verktøy for å gjøre søkemotorene klar over at dine nettsider eksisterer. Verktøyene går fra gratis-programmer som GNet Search Engine Submission System til betalprogrammer som SubmitWolf, Adweb og Webposition. Terje Enge har sterkt varierende erfaringer med dem og mistenker flere av søkemotoren for å droppe alt disse verktøyene sender inn.

Jarle Ørnebo, markedssjef i Active ISP har også slike mistanker, men kan ikke bevise dem.


- Det er blitt mye vanskeligere for både oss og våre kunder å få riktig plassering hos søkemotorene. En del lykkes i å lure søkemotorene, noe som gjør at de som følger reglene, ofte blir skjøvet bakover på listen over treff brukere får servert på sine søk, sier Ørnebo.

Men norske Fast benekter at de svartelister noen som sender inn lenker. Risvik forstår likevel at nettside-eiere og Internett-konsulenter ønsker mer informasjon om hva som fungerer og ikke.

Her er hva som nytter når du vil ha din nettside kjent på Alltheweb.com, Lycos og Kvasir: Slik får du gjort nettsiden din kjent

Til toppen