JUSS OG SAMFUNN

– Vanskelig å tro på Telenor

La neppe alle kortene på bordet, mener kontrollkomiteen på Stortinget.

Ap-politikerne Martin Kolberg og Gunvor Eldegard før kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i Oslo onsdag morgen
Ap-politikerne Martin Kolberg og Gunvor Eldegard før kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i Oslo onsdag morgen Bilde: Håkon Mosvold Lars/NTB scanpix
14. jan. 2015 - 09:57

(Saken er oppdatert gjennom dagen.)

Kontrollkomiteens leder og nestleder tviler på at Telenor-toppene la alle kortene på bordet under høringen om VimpelCom-saken onsdag.

– Jeg har vanskelig for å forstå at de tre Telenor-oppnevnte styremedlemmene i VimpelCom-styret, inklusiv konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, ikke har hatt informasjon om overføringen av mange hundre millioner kroner til en konto på Gibraltar. Det er beklagelig at de er helt uvitende, all den tid Telenor sitter med 33 prosent av aksjene, oppsummerte lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap) etter at Baksaas og Telenors styreleder Svein Aaser hadde svart på spørsmål.

– Det er vanskelig å tro at ingen av Telenors representanter har visst om disse 700 millionene. Det er et meget stort beløp og en svært sentral investering. Når man er styremedlem i et selskap der man vet at holdningene er helt annerledes enn i Telenor, påhviler det et ekstra ansvar for å gjøre egne undersøkelser, tilføyer komiteens nestleder Abid Q. Raja (V).

Ikke stilt spørsmål

Under høringen onsdag viste Baksaas og Aaser til at Telenor har stilt spørsmål om overføringene når de er blitt kjent nå i ettertid.

Delvis statseide Telenor er deleier i VimpelCom, som skal ha betalt 600 millioner kroner til selskapet Takilant for å oppnå mobillisenser i Usbekistan. Saken er under politietterforskning i USA, Nederland og Sveits. Telenor har status som vitne.

Baksaas og Aaser viste til at beskjeden fra VimpelComs ledelse var at overføringene var vurdert og funnet i orden i henhold til amerikansk anti-korrupsjonslovgiving.

– Det er merkelig at de ikke selv har gjort undersøkelser. Det som står igjen, er at de finansielle konsekvensene av å selge seg ut, i stor grad var styrende for hvordan de opptrådte. Jeg tviler ikke på engasjementet, men dette har kommet i skvis med de finansielle konsekvensene av å selge seg ut, sier Kolberg til NTB.

Vil ikke gjentas

Under høringen sa Telenor-toppene at de ikke kan garantere at det ikke har skjedd korrupsjon i forbindelse med VimpelComs anskaffelse av lisenser i Usbekistan.

– Vi har ikke gjennom våre undersøkelser klart å bevise det. Jeg var urolig og bekymret og kunne ikke utstede noen garanti, sa Aaser.

– Jeg kan heller ikke si at det har foregått korrupsjon. Men indisiene gjør at spørsmålsstillingen øker i styrke. Det er jo dette som er tema for etterforskningen, sa Baksaas.

Aaser gjorde det klart at en tilsvarende investering fra Telenors side - som mindretallseier i et selskap som opererer i et land med «utfordringer» - neppe vil skje igjen.

Opphevet taushetsplikt

I forkant av høringen hadde Telenor skrevet et brev til Stortinget der det ble opplyst at taushetsplikten overfor VimpelCom ville gå foran hensynet til å oppfylle Stortingets ønske om informasjon.

Men Baksaas åpnet med å gjøre det klart at han ville forklare seg uten å føle seg bundet av noen taushetsplikt.

Raja mener likevel at det ikke ga uttelling.

– Han opphevet taushetsplikten, ja. Men samtidig valgte han å svare på en slik måte at vi ikke fikk alle svar, sier nestlederen i kontrollkomiteen til NTB.

– Veldig glatt vei

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norges var den første som forklare seg i høringen. Hun viste til at både Russland, VimpelComs hjemland, og Usbekistan er kjent som land med et omfattende korrupsjonsproblem.

– Alle varsellamper burde lyse. Veien er veldig glatt, sa hun om Telenors engasjement i Usbekistan.

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap), som er saksordfører, sa i sin innledning at bakgrunnen for høringen er korrupsjonsmistankene. Men Stortinget vil også ha svar på hva Næringsdepartementet har visst om Telenors engasjement i Usbekistan. Senere mandag skal derfor tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) og Monica Mæland forklare seg i høringen.

- Synd om vi ikke blir trodd

Styreleder Svein Aaser i Telenor sier han synes det er «veldig synd» dersom medlemmer av kontrollkomiteen ikke tror han og Telenor-sjefen har forklart seg oppriktig.

I en pause i onsdagens høring om hva Telenor visste om påstått korrupsjon i VimpelCom, sa Martin Kolberg (Ap) at han tviler på om Aaser og Jon Fredrik Baksaas la alle kortene på bordet.

– Jeg har vanskelig for å forstå at de tre Telenor-oppnevnte styremedlemmene i VimpelCom-styret, inklusiv konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, ikke har hatt informasjon om overføringen av mange hundre millioner kroner til en konto på Gibraltar, sa Kolberg, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Også nestleder Abid Raja (V) hadde vanskelig for å tro at Telenors representanter i VimpelCom-styret ikke visste.

– Hvis det stemmer at de finner det vanskelig å tro oss, er det veldig synd. Jeg oppfatter at både Baksaas og jeg tok imot alle spørsmål og svarte med den kunnskapen vi har, sa styreleder Aaser på en pressekonferanse etter høringen.

– Jeg kom inn som styreleder i Telenor i 2012, og det er begrenset hva jeg har av detaljer tilbake til 2006 og 2007. Men hadde jeg hatt dem, så skulle komiteen fått dem, sa Aaser. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.