JUSS OG SAMFUNN

Vanskeligere å selge skattelister på Internett

Bergensavisen tar nok en gang betalt for skattelister på Internett, men opplever hardere konkurranse fra gratistjenester. Dessuten hjelper ikke data-angrep på nettsalget.

14. okt. 2002 - 13:55
for

Bergensavisen

Les mer om dette her:

Først 14 dager etter at listene ble lagt ut, kom betalingsløsningen på plass. Etter det digi.no kjenner til har det blitt foretatt 20.000 transaksjoner på BA.no siden de ble lagt ut i oktober 2001, uten at totalomsetningen er kjent.

- Vi hadde et jevnt tilsig av betalende brukere i fjor. Vi var fornøyde med omsetningen selv om det langt fra var inntektsbringende for oss, blant annet på grunn av endel investeringer for å få betalingen på lufta. Det blir imidlertid tøffere i år, sier nettredaktør Bjørn Tore Lysnes som leder BAs utskilte internettselskap Bergensavisen Interaktiv.

En av faktorene som gjør det tøffere har vært at BA.no hadde et DoS-angrep som gjorde nettavisens skattemagasin utilgjengelig på nett det meste av torsdag i forrige uke.

- Vi regner det som ganske sikkert at vi ble utsatt for et DoS-angrep. Spørsmålet er hvor mye skade det gjorde. De andre avisene hadde nemlig også problemer med aksessen til skattelistene, hevder Lysnes. Han mener at det største problemet første dagen var at de ikke kunne markedsføre sin egen tjeneste på forsiden av BA.no på grunn av de tekniske problemene.

Han innrømmer at det i år uansett vil bli tøffere å selge et produkt som man får gratis mange andre steder på nettet.

- Jeg tror vi kommer til å oppleve en nedgang i år.

Både Dagbladet.no, VG.no og Nettavisen satser i 2002 på skikkelige oversikter.

Nettavisen er imidlertid den eneste av de store internettavisene som tar betalt for skatt- og inntektsoversikten.

I tillegg har BAs arge konkurrent, Bergens Tidende (BT), bestemt seg for å holde på gratisversjonen. Avisen opplevde også problemer med trafikken på torsdag og måtte legge skattelistene over på en annen server.

Vaktsjef Irina Lee i BTs nettutgave sier til digi.no at de har sett på mulighetene for å ta betalt.

- Vi har diskutert dette internt og konkludert med at vi ikke vil tjene penger på Internett for denne type offentlig tilgjengelig informasjon. Derfor tar vi ikke betalt for søket, sier Lee.

Men helt uten inntjening blir heller ikke Bergens Tidende. En SMS-tjeneste koster ti kroner per tekstmelding for de mobilbrukerne som har lyst til å finne ut om naboens skatt og inntekt.

Har du selv sjekket naboer, venner og bekjentes skatteoppgjør?

Ja
Nei, ikke ennå
Nei, det interesserer meg ikke

Trykk her for å se resultatet så langt


Etter den første hele dagen med betaling i forrige uke, opplyser Lysnes at Bergensavisen.no endte omtrent som første dagen med betaling i fjor, det vil si rundt 1.000 transaksjoner.

- Det viktigste for oss er å lære brukerne at de ikke kan få alt gratis på nett, og at enkelte tjenester kommer til å koste penger i fremtiden. Vi vurderer både å ta penger for rubrikk-tjenesten vår, og eventuelt hvis papiravisen skulle legge ut arkivet sitt på nettet, sier han og mener det kommer til å skje endringer i A-presse-nettverket når A-pressen og Orkla Media lanserer Zett.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.