TELEKOM

Vant 10 GHz-bånd på nettauksjon

- Godt alternativ til fiber, sier vinneren av intens budrunde på QXL.

Adm.dir. Ole Jacob Moldestad i Broadnet Norge.
Adm.dir. Ole Jacob Moldestad i Broadnet Norge.
27. mai 2010 - 15:21

Broadnet Norge har vunnet budrunden om ledige frekvenser i 10 GHz-båndet, som Post- og teletilsynet (PT) denne uken auksjonerte bort på nettstedet QXL.

    Les også:

Det er er første gang PT velger en kommersiell nettauksjon som arena for tildeling av radiofrekvenser.

To budgivere

I to dager har auksjonen rullet og gått. Et bud på 7.000 kroner så lenge ut til å bli stående, før Broadnet kastet seg inn i en intens sluttspurt. Nærmere 30 bud ble lagt inn av to kjøpevillige aktører den siste timen.

Prisen endte til slutt på 172.000 kroner. Det gir selskapet ti års fri disponering av spektrummengden 10.290 - 10.320 MHz, samt 10.640 - 10.670 MHz for det norske fastlandet.

- Har dere gjort et kupp?

- Det er vanskelig å vurdere markedsprisen. Vi hadde vært villige til å gå høyere, men samtidig håpet vi det ville bli billigere. Men vi klager ikke på prisen, sier Broadnet-direktør Ole Jacob Moldestad til digi.no.

Broadnet leverer bredbåndstjenester til bedriftsmarkedet, og vil bruke frekvensbåndet til å utvide sitt allerede eksisterende trådløse tilbud.

- Vi dekker hele landet og er den operatøren som har best dekning i Norge for bedriftsmarkedet. Vi baserer oss på alt fra radio, fiber og dsl, sier Moldestad.

Han forteller at 10 GHz-frekvensene passer godt sammen med ressursene de allerede benytter i 26 GHz-området. Lavere frekvens er mer verdifullt fordi det gir lengre rekkevidde og høyere kapasitet.

- Godt alternativ til fiber

Nå kan de tilby 200 megabit/s begge veier over opptil tre og en halv mil. For kortere avstander på noen kilometer kan spekteret deres levere opp mot 400 megabit. Går man ned til 40 megabit/s kan frekvensene bære litt over seks mil, får digi.no oppgitt.

Adm.dir. Ole Jacob Moldestad i Broadnet Norge.
Adm.dir. Ole Jacob Moldestad i Broadnet Norge.

- Over store avstander mangedobler vi kapasiteten vi hadde tidligere, sier Broadnet-sjefen.

Selskapet forhandler nå om nødvendig nytt utstyr, og forventer å kunne ta de nye frekvensene i bruk i løpet av 6-8 uker.

Teknologien som benyttes er punkt-til-punkt radioaksess, noe som krever fri sikt mellom antennene. Moldestad mener dette er et godt alternativ til fiber.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Fordelen er at vi kan levere ethernet-basert bredbånd i store hastigheter over større avstander. Det passer godt som et alternativ til fiber, typisk utenfor de største byene.

Nervepirrende

Nettauksjonen var et spennende valg av PT. Kanskje litt for spennende til tider. Moldestad synes det var nervepirrende med ett minutts budfrister. Samtidig berømmer han QXL for at det tekniske fungerte godt.

- Vi fryktet kanskje på forhånd at nettauksjon ville virke prisdrivende, men samtidig gir det et bra uttrykk for markedsprisen.

Broadnet har en årsomsetning på 150 millioner kroner og 45 ansatte. Selskapet er heleid av Ventelo. Kundene deres er private selskaper, offentlig forvaltning, teleoperatører og systemintegratorer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.