AVTALER & KONTRAKTER

Vant kampen om Dell

Kjøper livsverket med hjelp fra Microsoft.

Vant kampen: Michael Dell har sloss for å kjøpe livsverket sitt siden februar. Torsdag kunne han nyte seieren.
Vant kampen: Michael Dell har sloss for å kjøpe livsverket sitt siden februar. Torsdag kunne han nyte seieren. Bilde: Tony Avelar/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
13. sep. 2013 - 08:36

Gründer Michael Dell bytter ut åket på Wall Street med «bunnløs»-gjeld når han nå kjøper ut aksjonærene i Dell Inc, verdens tredje største PC-produsent, sammen med kapitalfondet Silver Lake.

Oppkjøpet priser Dell til 24,9 milliarder dollar, rett i underkant av 150 milliarder norske kroner. Pengene har de hentet i lånemarkedet, blant annet gjennom å oppta et lån hos Dell-partner Microsoft.

Det har imidlertid ikke vært lett å få de eksisterende Dell-eierne med på oppkjøpet. Da budet ble lansert i februar ble for alle praktiske formål avvist av majoriteten av aksjonærene, fordi man mente prisen var for lav. For å gjøre situasjonen verre kastet den kontroversielle milliardæren Carl Icahn seg inn i prosessen i løpet av året. Hans mål var å stoppe oppkjøpet og heller selge selskapet stykkevis og delt til høyest mulig pris.

I august slo Michael Dell tilbake med et marginalt forbedret bud på selskapet. I mellomtiden hadde resultatene forverret seg i takt med et elendig PC-marked. Dermed fikk han ristet tvilerne ned fra gjerdet. Da aksjonærene i Dell torsdag stemte over forslaget ble det også flertall.

Faktisk stemte flertallet for, også om man tok vekk de 15 prosentene som Michael Dell og hans familie kontrollerer. Icahn gav også opp tidligere denne uken.

– Jeg er fornøyd med resultatet og ser energisk frem til fortsatt å bygge Dell til å bli en industriledende aktør for å levere skalerbare, ende-til-ende teknologiske løsninger. Som et privat selskap, med en sterk kapitalpartner, vil vi tjene våre kunder med en tanke i hodet, og drive innovasjonen som vil hjelpe dem å nå sine mål, sier Dell selv i en pressemelding. Han er, og vil fortsatt være, både styreleder og toppsjef i selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.