JUSS OG SAMFUNN

Vant patent på spillermenysystem

Creative vant patentet på menysystem for musikkspillere, og krever at Apple punger ut.

31. aug. 2005 - 08:28

Creative Labs meldte i går at det har fått innvilget sitt «Zen-patent» på menysystem for små musikkspillere. USAs patentkontor mottok søknaden fra Creative 5. januar 2001, og innvilget patentet 9. august i år.

En tilsvarende søknad som Apple sendte inn seint i 2002 for å patentere et tilsvarende menysystem for sin iPod, ble nylig avslått. En søknad fra Microsoft for et liknende system er fortsatt under behandling.

    Les også:

Creative kan følgelig feire at selskapet har vunnet racet for å få patent på et menysystem for små musikkspillere.

Selskapet har solgt bærbare MP3-spillere med hierarkisk menysystem siden september 2000, da Nomad Jukebox kom på markedet, uten å oppleve noe i nærheten av suksessen til Apples iPod som dukket opp i oktober 2001.

Creative sier de nå vurderer en rekke handlingsalternativer for å håndheve patentet, alt fra søksmål til lisensavtaler. Selskapet mener det er helt åpenbart at iPod har det samme menysystemet som det Zen-patentet beskriver.

US Patent No. 6,928,433 beskriver en «automatisk hierarkisk kategorisering av musikk gjennom metadata» og går ut på at brukeren velger musikkspor gjennom en serie skjermbilder, for eksempel først artist, deretter album og til slutt spor.

Apple har ennå ikke kommentert verken innvilgelsen av Zen-patent eller kompensasjonskravet fra Creative. Analytikere advarer at det kan bli problematisk og i beste fall svært langvarig for Creative å karre til seg penger fra Apples kasse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.