BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vanvittig lagringsenhet fra Samsung

Avduket verden største SSD.

Denne SSD-en, en 2TB 850 EVO SSD, ble lansert av Samsung tidligere i sommer. Nå har selskapet kommet med SSD-er med flere ganger så høy kapasitet.
Denne SSD-en, en 2TB 850 EVO SSD, ble lansert av Samsung tidligere i sommer. Nå har selskapet kommet med SSD-er med flere ganger så høy kapasitet. Bilde: Samsung Tomorrow
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. aug. 2015 - 08:48

Da Samsung tidligere denne uken avduket selskapets nye 256 gigabit flashminne komponenter med 48 lag, oppga selskapet bare at de skulle kunne brukes i SSD-er med flere terabyte lagringskapasitet, altså mer enn én terabyte.

Les mer: Lover større og billigere SSD-er 

Over 15 terabyte

Derfor kom det som en stor overraskelse for mange at selskapet allerede den samme uken introduserte en SSD, basert på de nevnte komponentene, som rommer drøyt 15 terabyte med data – altså enda mer enn de største harddiskene på markedet.

Likevel har den 2,5 tommers formformat, men antagelig større høyde enn som støttes av de fleste bærbare datamaskiner.

Avdukingen skjedde under Flash Memory Summit i California, hvor flere journalister var til stede. Samsung har etter alt å dømme ikke utgitt noe offisielt materiell som beskriver enheten, men den har vært utstilt på selskapets stand under konferansen og blitt fotografert av flere nettaviser.

Undersøkelse: – Velg 4 TB harddisker 

Rack

Den romslige SSD-en kalles for PM1633a og er beregnet for avanserte lagringsløsninger. Den skal være utstyrt med SAS-grensesnitt (Serial Attached SCSI) og blir av Samsung også presentert i et referansesystem for 2U-rackmontering.

Med 48 slike SSD-er får man en samlet lagringskapasitet på 768 terabyte og en maksimal ytelse på 2 millioner IOPS (Input/Output-operasjoner per sekund).

Det er ikke kjent når PM1633a skal komme på markedet eller hva den vil koste.

Flere store modeller

I løpet av uken har Samsung dessuten lansert en serie med noe mindre SSD-er. Dette inkluderer PM1633, som også har SAS-grensesnitt. Den kommer i flere utgaver, hvorav den største rommer 3,84 terabyte med data.

Samsung PM1725 SSD
Samsung PM1725, en av de kortbaserte SSD-ene som selskapet har lansert denne uken. Bilde: PR Newswire
 

Også denne har 2,5 tommers formfaktor og har leverer vilkårlig lesing og skriving med maksimalhastigheter på henholdsvis 160.000 og 18.000 IOPS. Maksimalhastighet for sekvensiell lesing og skriving er henholdsvis 1,1 og 1,0 gigabyte per sekund.

Samsung kom også med en kortbasert familie med NVMe-SSD-er med lagringskapasitet på opptil 6,4 terabyte, samt NVMe-baserte SSD-er med enten M.2 eller 2,5 tommers formfaktor med opptil 1,92 terabyte lagringsplass.

Alle SSD-ene, bortsett fra PM1633a, skal være tilgjengelig på markedet nå.

Les også: Intel og Micron lover minnerevolusjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.