BEDRIFTSTEKNOLOGI

Var det Donald Duck?

Vedkommende som slettet filene på Telenor Nextels server sitter sannsynligvis akkurat nå og venter på at lensmannen eller politiet skal banke på døren. Dersom Nextel har logget godt nok, kan det bli vanskelig å slippe unna. Men udåden kan være utført av Donald Duck.

Pål Leveraas
7. apr. 1997 - 13:30

Sporene tilbake til vandalen går via den såkalte IP-adressen (Internet Protocol). Det 12-sifrede nummeret identifiserer en gitt maskin. Etter det digi forstår har crackeren i dette tilfellet logget seg på via modem. Når du logger deg på via modem, får du hos de fleste aksessleverandører tildelt en tilfeldig IP-adresse som du beholder så lenge du er pålogget. Denne IP-adressen plukkes opp av alle maskiner du er innom på nettet. Dersom Nextel har logget trafikken slik de bør gjøre, vil crackerens IP-adresse være registrert.

Neste skritt er å gå til aksessleverandøren. Dersom dette er Telenor selv, er det en smal sak å sjekke hvilken konto som ble tildelt en gitt IP-adresse i et gitt tidsrom. Dersom det er en annen norsk aksessleverandør, vil det være opp til leverandøren om de gir ut kontoinnehaveren som ringte opp. Tar vi ikke helt feil, så gjør de nok det. Aksessleverandørene har en viss interesse i å samarbeide om å få tak i de som gjør slikt.

Crackeren kan ha logget seg på internett via Telenors 815-numre. Da vil det bli en litt større jobb, men Telenor bør være i stand til å finne ut hvilket telefonnummer det ble ringt fra. Såfremt dette ikke er en telefonkiosk, er crackeren igjen i stor fare for å bli ringet inn.

Problemet ligger i å bevise hvem som satt bak tastaturet da den aktuelle kontoen ble logget opp. Det er ikke gitt at det er den samme personen som den som får telefon og nett-regningen. Mange brukere låner bort sine konti til andre, noe som er uproblematisk dersom de har en konto med fri tilgang.

Det kan også vise seg å være "Donald Duck" eller en annen usporlig bruker som står bak. Telenor har sendt ut tusenvis av demo-versjoner hvor du kan surfe fritt i 30 dager. Du kjører isåfall gjennom en auto-registrering hvor kontrollen med navn og adresse-informasjon er minimal. Et uforholdsmessig stort antall slike brukere registrerer seg med en eller annen variant av Donald Duck.

Denne gamle anda er sannsynligvis ikke strafferettslig ansvarlig - uansett hvilken anonym bruker som gjemmer seg bak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.