BEDRIFTSTEKNOLOGI

Varig knekk for programvare i Norge

I fjor falt det norske programvaremarkedet voldsomt og IDC tror ikke på snarlig bedring.

6. okt. 2003 - 10:35

Analyseselskapet IDC har offentliggjort rapporten Norway Software Market Forecast and Analysis 2002-2007 som er til salgs fra nettstedet for 3000 euro. For det dobbelte får du i tillegg tilsvarende analyser av også Danmark, Finland og Sverige.

I sin forhåndsomtale peker IDC på at verdensmarkedet for pakket programvare ventes å nå 250 milliarder euro i løpet av 2004. Markedet er i rask vekst, og ventes innen 2006 å stå for nesten 25 prosent av alle utgifter til IT.

Veksten spriker. Noen typer programvare vil falle sterkt. IDC mener at "integrerte samarbeidsmiljøer" var falle med 18 prosent i året. Andre typer programvare vil vokse kraftig. Størst blir "bedriftsportaler" med 32 prosent årlig vekst fram til 2006.

For Norges del heter det at hele markedet for pakket programvare falt med 6,5 prosent til 821 millioner dollar fra 2001 til 2002. Verst an ligger bedriftsapplikasjoner med en nedgang på 7 prosent.

I en pressemelding sier daglig leder Per Andersen i IDC Nordic at det norske programvaremarkedet var en "katastrofe" i 2002.

– Det gjenspeiler ikke bare den pågående nedgangen i økonomien, men også en mer grunnleggende tendens i programvarebransjen, en kompleksitetskrise.

Andersen mener at bunnen er nådd, og at det er klare tegn på en bedring de nærmeste to årene. Men veksten vil holde seg under ti prosent. Det er ikke ventet noe i nærheten av de dobbeltsifrede vekstratene det norske programvaremarkedet opplevde på 1980- og 1990-tallet, sier Andersen.

Verken Andersen eller andre analytikere i IDC var tilgjengelige for kommentar mandag morgen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.