BEDRIFTSTEKNOLOGI

Varnish med enda raskere webcaching

Lanserer Varnish Cache 3.0 og nettskytjeneste.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juni 2011 - 09:24

Norske Varnish Software lanserer i dag den tredje utgaven av Varnish Cache, en webakselerator, webcache eller «reverse proxy» som har gjort stor suksess internasjonalt.

Varnish Cache ble utviklet for VG Multimedia av danske Poul-Henning Kamp, med bistand fra Linpro, i 2006. Redpill Linpro stod for videreutviklingen, før det hele ble satt ut i et eget IT-selskap i 2010.

Siden lanseringen i 2006 har åpen kildekode-baserte Varnish Cache blitt tatt i bruk av noen av verdens største nettsteder, inkludert Facebook, Twitter, The New York Times og The Economist, men også av mindre nettsteder som det du besøker nå. Ved å mellomlagre dynamiske webinnhold i minnet til helt ordinære servere, sørger Varnish for at mye av det tunge arbeidet som må gjøres i bakenforliggende web- og databaseservere, kan reduseres kraftig.

Varnish Cache 3.0 blir tilgjengelig utpå ettermiddagen i dag. Den inkluderer flere nyheter som kan bidra til enda raskere levering av websider og redusert belastning på bakenforliggende systemer.

Nytt er støtte for komprimering. Varnish Cache 3,0 kan komprimere innholdet før det lagres i cachen. Dette skal føre til at raskere lasting av innholdet, bedre cache-effektivitet og reduserte krav til båndbredde.

En annen viktig nyhet er modulstøtte. Dette gjør det mulig for nettsteder å flytte deler av forretnings- og programlogikken over i caching-laget av løsningen. Varnish Software nevner tilgangskontroll, URL-manipulasjon og avgjørelser om hvilket innhold som skal leveres til hvilke brukere, som eksempler på oppgaver som kan utføres av moduler til Varnish Cache.

– Dette er kanskje den mest spennende funksjonaliteten vi noensinne har utviklet", sier Per Buer, administrerende direktør i Varnish Software, i en pressemelding.

I videoen nedenfor snakker Poul-Henning Kamp, som fortsatt er hovedutvikler for produktet, om noen av nyhetene.

En mer komplett oversikt over nyhetene i Varnish Cache 3.0 finnes her.

I samarbeid med Varnish-fellesskapet vil Varnish Software lansere et moduldepot hvor brukerne av cacheprogramvare vil kunne dele sine moduler med andre. Ifølge selskapet gjøres dette for å gi større verdi til brukerne av Varnish Cache, men også for å gi noe tilbake til og styrke fellesskapet av brukere og bidragsytere knyttet til produktet.

En tredje nyhet i Varnish Cache 3.0 er rudimentær støtte for progressiv HTTP-streaming. Mens tidligere versjoner av Varnish Cache har levert objekter etter en «lagre og videresende»-metode, kan versjon 3.0 begynne å levere objektet så snart det begynner å komme fram til cachen.

Dette skal ifølge Varnish Software vesentlig redusere ventetiden som er forbundet med visning av større objekter. Selskapet samarbeider med flere større medieaktører for å forbedre denne funksjonen. Full streamingstøtte kan ventes i fjerde kvartal i år.

Varnish Software har også inngått et partnerskap med den amerikanske nettskytilbyderen RightScale. Grunnlaget for partnerskapet er å gi kunder mulighet til å rulle ut, kjøre og administrere Varnish Cache i nettskyen. Eksisterende RightScale-kunder skal kunne sette opp fullt støttede installasjoner av Varnish Cache i nettskyen i løpet av minutter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.