BEDRIFTSTEKNOLOGI

Varsel om åpnere Java-plattform

En kunngjøring om en ny og mer åpen utgave av programmeringsspråket Java er ventet i forbindelse med messen Java Internet Commerce Expo som åpner 7. desember.

Eirik Rossen
27. nov. 1998 - 14:08

Sun har gitt signaler at man vil søke å komme nærmere prinsippene for åpen kildekode, slik at flere kan bidra til å bedre Java-kildekoden. På den andre siden understreker Sun at ingenting må skje som kan true det bærende prinsippet i Java, at enhver Java-applikasjon skal kunne kjøres på alle plattformer.

Kildekoden til perifere produkter som Jini og Enterprise Java Beans distribueres allerede etter en modell med begrenset åpenhet. Jini-koden er foreløpig gratis, men utviklere må inngå en kontrakt for å få lisensen. Kontrakten forplikter dem til å underkaste seg en kompatibilitetskontroll dersom de nytter Jini-kode i et kommersielt program eller et stykke maskinvare. Da må de også betale royalty.

Dilemmaet er å beholde fulle rettigheter til Java, samtidig som man tillemper modellen med åpen kildekode. En løsning som Sun skal være i ferd med å diskutere med partnere, går ut på en ordning der programmerere står fritt til å komme med forslag som drøftes av en ekspertkomité, og at Sun har det endelige ordet i forhold til det ekspertkomitéen kommer fram til.

I fjor ble Sun tilkjent retten til å legge fram Java som standard for den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. Men ISO har ennå ikke mottatt noe Java-forslag fra Sun.

En grunn til Suns avventende holdning kan være forholdet til Microsoft som nylig ble beordret av en dommer til straks å rette seg etter Suns Java-standard. Versjon 1.2 av Java Development Kit 1.2 skal komme tidlig i desember. Microsoft har ennå ikke sagt noe om hvorvidt man vil støtte denne versjonen eller ikke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.