"Varsko her!" alternativt "Timber!"

Galoppen er i gang igjen i gråmarkedet, med stigende aksjekurser som drives av rykter.

Det famøse gråmarkedet har våknet til live igjen etter at markedet kollapset på forsommeren. Omsetningen har steget jevnt og trutt etter bunnen i sommer da omsetningen lød på kun et titalls millioner kroner opp til gårsdagens 110 millioner. Nå er heller ikke dette volumet enestående stort for gråmarkedet, men det er helt klart et signal om at interessen for de små vekstselskaper, med tilhørende potensial og risiko stiger. I gråmarked- og emisjonstidens beste dager i februar og mars brant pengene i lommene hos investorene, og det var ikke grenser for hva slags prosjekter som ble satt igang og tilnærmelsesvis fikk penger kastet etter seg. Men brannen i lomma flyttet seg til fingrene og det som var igjen av kronasje ble dratt ut av markedet gjennom hele våren og sommeren. Nesten ikke en krone var å oppdrive til slutt, og store var overskriftene om dommedag i avisene.

For de som husker disse "gode gamle dager" ligger det sikkert også friskt i minne at rykteflommen var stor. Koblet sammen med en meget varierende informasjonsflyt fra selskapene var det ikke alltid like lett å vite hva man skulle tro på når man handlet aksjer.

Nå synes det hele å være i gang igjen. Og nå som den gang er det ofte rykter som driver aksjekursene oppover. Et godt eksempel på dette er gårsdagens oppgang i Birdstep, hvor kursen steg fra 79 kroner til 93, som tilsvarer en oppgang på nesten 18 prosent. I tillegg var også gårsdagens omsetning meget høy i aksjen. Når man vet at det ikke foreligger noen ny informasjon eller kontrakter som er meldt fra selskapet, og at omsetningen stort sett er drevet av rykter, forstår man at inngangsbilletten til sirkuset nok en gang er betalt og innløst.

Det som er et klart kjennetegn på at det er rykter som driver dette, er størrelsen på postene og antallet handler. For det er i gråmarkedet om dagen en stor overvekt av meget små poster, som tradisjonelt blir handlet av mindre aksjonærer som ikke sitter så nært markedet, som handler på "annen hånds" informasjon.

Det som er det store tankekorset i denne sammenhengen er at all handel som skjer på bakgrunn av svakt begrunnet og til dels uriktig informasjon, er ikke en sunn prisfastsettelse av en aksje. Faren melder seg når så dette gjennomsyrer et helt marked , og må sees på som et signal om at man er i en "overopphetet fase". Jeg sier ikke herved at man er over et korrekt prisnivå, men at farten oppover er for rask til at man kan si at markedet er velfungerende. Markedet løper rett og slett forbi seg selv og sin naturlige vekst. Slike oppturer er unormale og får alltid et tilbakeslag. Vi kan kort og godt si at risikoen i å investere i gråmarkedet har økt.

Og når en dag den korrekte informasjon tilflyter markedet eller informasjonsstrømmen igjen faller tilbake, vil denne korreksjonen komme. Man skal alltid passe seg for å gjøre investeringer i perioder der den overveiende vekten av uttalelser er positive. For da er jo alle positive og det kan kun gå nedover. Den akademiske forklaringen til den gamle børsguruen Harald Ellefsen da alt snudde i 1992 er fristende å ty til; "når den marginale tilflyten av optimister er mindre enn den marginale tilfyten av pessimister vil markedet snu og man får en nedgangsperiode".

Moralen er; bruk minst toklyper salt på all informasjon du får og ta allikevel vernehjelm på deg før du handler, for rambukken fra markedet kan komme fort tilbake.

Les også:Vær varsom?

Til toppen