Varsku om datasikkerhet

DEBATT: Kompetansen størkner, advarer NITO-ingeniør.

Varsku om datasikkerhet
IT-kompetanse er ferskvare. Da er det illevarslende at mange arbeidsgivere ikke legger til rette for faglig oppdatering, skriver kronikkforfatteren. Bilde: PantherMedia / Cseh Ioan

Hver dag stopper IKT-ingeniører tusenvis av dataangrep. Hva skjer hvis de ikke får oppdatere seg faglig?

I en NITO-undersøkelse svarer én av fem IKT-ingeniører at arbeidsgiver ikke legger til rette for faglig oppdatering. Dette er illevarslende når vi vet at det dukker opp nye utfordringer knyttet til datasikkerhet hver eneste dag.

Hver eneste dag blir private og offentlige virksomheter utsatt for dataangrep som kan gjøre stor skade. Nylig opplyste Næringslivets sikkerhetsråd at det ble oppdaget datainnbrudd i halvparten av de hundre virksomhetene som samarbeider med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Men når disse ble spurt om de hadde blitt utsatt for datakriminalitet svarte kun fire prosent ja.

Dette viser hvor avhengig samfunnet vårt er av dyktige folk med kunnskap om kompliserte IT-løsninger. IKT-ingeniører sitter på viktig breddekompetanse som de kan bruke for å løse problemer. Likevel ser mange virksomheter ikke hvor viktig det er å rekruttere og beholde de riktige hodene, og videreutvikle kompetanse. Når it-budsjetter kuttes går det ut over både oppdaterte løsninger og forebyggende arbeid. Ofte ser man ikke rekkevidden av dette før det er for sent.

Trond Smaavik er programvareingeniør og hovedstyremedlem i NITO, Norges ingeniør- og teknologorganisasjon med 76.000 medlemmer.
Trond Smaavik er programvareingeniør og hovedstyremedlem i NITO, Norges ingeniør- og teknologorganisasjon med 76.000 medlemmer.

NITOs IKT-medlemmer ønsker å dele og utvikle sine kunnskaper, noe vi blant annet gjør ved å samarbeide med NorSIS om nasjonal sikkerhetsmåned. Hvis også arbeidsgiverne legger bedre til rette for faglig oppdatering vil det gjøre samfunnet vårt bedre rustet til å stå imot morgendagens dataangrep.

 

Delta i debatten
Informasjon om debattinnlegg og kronikker i digi.no

Alle innlegg må sendes til redaksjon@digi.no. Husk å legge ved et portrettbilde. Vi forbeholder oss retten til å redigere innsendt materiale.

Les mer om: