ANALYSER

Varsler akutt mangel på kompetanse

Myndighetenes «Felles løft for realfagene» er helt utilstrekkelig, viser en undersøkelse fra Abelia.

22. juni 2006 - 07:53

Abelia har offentliggjort en spørreundersøkelse blant sine medlemsbedrifter om deres planer for å ansette folk med realfagskompetanse i årene framover.

55 prosent av respondentene oppgir at de trenger mer realfagskompetanse i løpet av 2007. Behovet tilsvarer 1300 årsverk for hele Abelias medlemsmasse. Skalert opp til alle Norges kunnskapsbedrifter, svarer det til et behov for 11 000 nyansettelser av folk med realfagskompetanse.

I tillegg til kunnskapssektoren, kommer petroleumssektoren og offentlig virksomhet, som også kan antas å ha behov for realfagskompetanse.

– Det er særlig informatikk-kompetanse som er etterspurt, og det er sivilingeniører bedriftene planlegger å ansette, heter det i undersøkelsen.

Da er det et akutt problem at det bare utdannes 1000 kandidater i året. Behovet ligger en hel størrelsesorden over utdanningskapasiteten.

– Myndighetene tar ikke bedriftenes behov for ansatte med høy kompetanse på alvor, sier Abelia-sjef Paul Chaffey i en pressemelding.

Han sier han er skuffet over myndighetenes nye tiltaksplan for realfagene, «Felles løft for realfagene».

– Myndighetene har ikke lagt fram noen tiltak for å møte bedriftenes behov for ansatte med kompetanse i realfag. Etterspørselen etter ansatte med realfag er i ferd med å eksplodere uten at regjeringen kommer med tiltak for å øke tilgangen til denne typen arbeidskraft. Det kommer til å bli nødvendig med stor import av arbeidskraft fra andre land, allerede i de aller nærmeste årene, mener Chaffey.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.