ANALYSER

Varsler akutt mangel på kompetanse

Myndighetenes «Felles løft for realfagene» er helt utilstrekkelig, viser en undersøkelse fra Abelia.

Abelia har offentliggjort en spørreundersøkelse blant sine medlemsbedrifter om deres planer for å ansette folk med realfagskompetanse i årene framover.

55 prosent av respondentene oppgir at de trenger mer realfagskompetanse i løpet av 2007. Behovet tilsvarer 1300 årsverk for hele Abelias medlemsmasse. Skalert opp til alle Norges kunnskapsbedrifter, svarer det til et behov for 11 000 nyansettelser av folk med realfagskompetanse.

I tillegg til kunnskapssektoren, kommer petroleumssektoren og offentlig virksomhet, som også kan antas å ha behov for realfagskompetanse.

– Det er særlig informatikk-kompetanse som er etterspurt, og det er sivilingeniører bedriftene planlegger å ansette, heter det i undersøkelsen.

Da er det et akutt problem at det bare utdannes 1000 kandidater i året. Behovet ligger en hel størrelsesorden over utdanningskapasiteten.

– Myndighetene tar ikke bedriftenes behov for ansatte med høy kompetanse på alvor, sier Abelia-sjef Paul Chaffey i en pressemelding.

Han sier han er skuffet over myndighetenes nye tiltaksplan for realfagene, «Felles løft for realfagene».

– Myndighetene har ikke lagt fram noen tiltak for å møte bedriftenes behov for ansatte med kompetanse i realfag. Etterspørselen etter ansatte med realfag er i ferd med å eksplodere uten at regjeringen kommer med tiltak for å øke tilgangen til denne typen arbeidskraft. Det kommer til å bli nødvendig med stor import av arbeidskraft fra andre land, allerede i de aller nærmeste årene, mener Chaffey.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.