FORBRUKERTEKNOLOGI

Varsler barne-tablet rett over nyttår

OLPC vil tilby et nytt produkt mens de utvikler den virkelige drømmemaskinen.

27. mai 2010 - 14:24

Stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC), kjent som drivkraften bak elev-pc-en XO, bekrefter overfor magasinet Forbes at de tar sikte på å tilby et nytt produkt mens de arbeider videre mot den virkelige drømmemaskinen XO3.

XO3 skal få virtuelt tastatur. <i>Bilde: FuseProject</i>
XO3 skal få virtuelt tastatur. Bilde: FuseProject

XO3 ble beskrevet på digi.no i desember: Den skal bli en nettfjøl med langt mer avansert teknologi enn Apple iPad, og være mer av en datamaskin. Den skal være fire millimeter tykk, ha kameraer, kjøre Flash, ha en prosessor i 8 GHz, ha en vibrerende skjerm og så videre.

XO2, med to skjermer for å framstå som en ekte e-bok, ble vraket i fjor.
XO2, med to skjermer for å framstå som en ekte e-bok, ble vraket i fjor.

OLPC-initiativtaker, MIT-professor Nicholas Negroponte, sier til Forbes at han fortsatt tar sikte på å gjøre XO3 tilgjengelig innen utgangen av 2012. (XO2 kom aldri over prosjektstadiet: Det skulle ha doble skjermer, og ble vraket i det stille i fjor.)

Samtidig varsler han et nytt produkt som skal være klar til messen CES i Las Vegas i januar 2011.

Dette produktet utvikles i samarbeid med Marvell, produsenten som blant annet skal levere prosessoren til XO3. Det skal bygge på nettfjølen Moby som Marvell viste for første gang i mars, og prisen skal være under 100 dollar.

Marvell Moby Tablet, som mellomproduktet til OLPC skal bygge på, så slik ut da den ble presentert i mars.
Marvell Moby Tablet, som mellomproduktet til OLPC skal bygge på, så slik ut da den ble presentert i mars.

Spesifikasjonene blir antakelig noe dårligere enn XO3. Den vil ikke være vanntett, den vil være vesentlig tykkere, Marvell-prosessoren vil kjøre i én gigahertz framfor åtte, og skjermen vil ikke være av samme høye kvalitet.

OLPC opplyser ellers at de vil oppgradere den nåværende XO, som ikke har vært vesentlig fornyete siden lanseringen i 2007, til en utgave kalt XO 1.75. Oppgraderingen skal hovedsakelig bestå i en ny prosessor, fra Marvell.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.