FORBRUKERTEKNOLOGI

Varsler formatkrig mot Microsoft

En amerikansk delstat tar nå et oppgjør med filformatene i Microsofts Office som de mener er lukket.

2. sep. 2005 - 08:46

Myndighetene i den amerikanske delstaten Massachusetts har lansert et forslag om å forby bruken av proprietære dokumentformater. Etter kriteriene for tillatte formater vil bare formatene pdf og Open Document være tillatt.

Pdf er et proprietært format fra Adobe, men slipper gjennom nåløyet fordi spesifikasjonene er fritt tilgjengelig.

Open Document er formatet til den kommende OpenOffice.org versjon 2.0, kontorpakken i åpen kildekode som er tilgjengelig for Windows og Linux.

Microsoft har lenge vært under press fra EU for å utvikle et format som ikke binder brukeren til selskapets kontorpakke Office. Selskapet har gitt etter, og har valgt et XML-format med åpne og fritt tilgjengelige spesifikasjoner for neste utgave av Office. Dette formatet tilbys på betingelser tilsvarende Adobes pdf-format, og vil være like tilgjengelig for andre applikasjoner.

    Les også:

I motsetning til EU mener Massachusetts Microsoft ikke har gått langt nok, og krever at Office-pakken endres slik at den håndterer Open Document-formatet. Microsoft svarer at Open Document-formatet mangler nødvendig funksjonalitet, blant annet innen tale og video. Selskapet anbefaler også delstaten å regne ut hvor mye det vil koste å tvinge 50.000 brukere bort fra en programpakke de har vært fortrolige med i mange år.

Forslaget til delstatsmyndighetene er sendt ut til høring, og vil tidligst kunne settes ut i livet i 2007.

Massachusetts var den ene delstaten som nektet å godkjenne USAs monopolforlik med Microsoft. Microsoft mener forsøket på å tvinge Open Document-formatet inn i Office er delvis politisk motivert. Delstatsmyndighetene mener de opptrer «agnostisk», og framhever at siden elektroniske dokumenter også skal kunne leses om 200 år, kan man ikke holde seg til formater som blir uleselige dersom proprietær programvare blir utilgjengelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.