Varsler Google-brukerne om statlige innbrudd

Men selskapet vil ikke si hvordan angrepene oppdages.

Varsler Google-brukerne om statlige innbrudd
Google advarer nå brukere av blant annet Gmail dersom selskapet mistenker at kontoen deres kan være et mål for innbruddsforsøk sponset av stater. Bilde:

Google kunngjorde i går, gjennom et blogginnlegg, at selskapet har innført en ordning som varsler visse brukere, dersom selskapet har mistanke om at noen forsøker å få uautorisert tilgang til deres konto. Dette gjelder i særlig grad brukere som Google mener kan være i målgruppen for angrep sponset av nasjonalstater.

Advarselen, som kan sees nedenfor, betyr ikke nødvendigvis at brukerens konto har blitt kapret, bare at risikoen for slik kapring er forhøyet og at brukeren bør gjøre noen tiltak for å sikre at det blir vanskeligere for uvedkommende å få tilgang til kontoen.

I blogginnlegget nevnes blant annet bruk av unike passord og tofaktor verifisering ved innlogging på Google-kontoer. Innstillingene for dette finnes her.

I tillegg bør man selvfølgelig sørge for at å oppdatere all programvare man bruker, ikke minst nettlesere, nettleserplugins, operativsystemet og verktøy for dokumentredigering.

Mange blir forsøkt fralurt innloggingsinformasjon gjennom phishing, hvor brukeren blir lokket til å oppgi fortrolig informasjon på falske websider.

Google varsler brukere dersom selskapet mistenker at Google-kontoen deres står i fare for å bli kompromittert gjennom statssponsede angrep.
Google varsler brukere dersom selskapet mistenker at Google-kontoen deres står i fare for å bli kompromittert gjennom statssponsede angrep. Bilde: Google

I blogginnlegget skriver Google at det er naturlig å spørre hvordan selskapet vet når denne aktiviteten er statssponset.

– Vi kan ikke gå i detalj uten å oppgi informasjon som kan være til nytte for disse skurkene, men vår detaljerte analyse, samt rapporter fra ofre, indikerer sterkt engasjementet til stater eller grupper som er statssponset, skriver Google.

    Les også:

Les mer om: