Varsler hoderulling i Nokia

Markedet krever toppsjefens hode på et fat.

Varsler hoderulling i Nokia
(Bilde: Marius Jørgenrud)

Markedet krever toppsjefens hode på et fat.

Et hardt presset styre i Nokia forventes å måtte gjøre noe med selskapets elendige markedsutvikling.

Siden Apple lanserte sin iPhone for tre år siden har den finske mobilgiganten rast 67 prosent på børsen. Sommeren 2007 sto aksjekursen deres i nesten 21 euro. I dag er kursen bare 6,83 euro.

Fallet tilsvarer verdier for utfattelige 480 milliarder kroner, ifølge Finansavisen. Bare i år har aksjekursen stupt 25 prosent.

Foruten iPhone er Nokia hardt presset også av Android-baserte smartmobiler. Nokia har ikke lykkes skikkelig med en smartmobil siden de lanserte N95 for fire år siden. Da er det liten trøst i at selskapet fremdeles er verdens største mobilprodusent målt i antall solgte håndsett. Det er på billigere modeller at selskapet regjerer.

Styret i Nokia har hele tiden støttet konsernsjef Olli-Pekka Kallasvuo, men har byttet ut mange andre i toppen. Fra årsskiftet ble finansdirektøren erstattet, mens deler av konsernledelsen ble vraket i mai.

- Etter mitt syn burde styret i Nokia handlet i går, sier forvalter Vlad Clara i Pictet Asset Management, som som er med å styre investeringer for 144 milliarder dollar, inkludert investeringer i Nokia, til finansavisen Bloomberg.

Argus Research-analytiker James Kelleher sier til Bloomberg at han forventer Kallasvuos snarlige avgang.

Den svenske teleanalytikeren Helena Nordman-Knutson i Öhman sier til avisen at en løsning kan være å gjøre konsernsjef Olli-Pekka Kallasvuo til ny styreleder, dersom nåværende styreleder Jorma Ollila velger å stille sin plass til disposisjon.

En av de største utfordringene til Nokia er deres todelte satsing på operativsystem til de mest avanserte mobilmodellene. Selskapet har satset enorme beløp på Symbian, men nylig ble det kjent at Nokia vraker Symbian på sine kommende flaggskip.

I stedet skal Nokia satse på det nye Linux-baserte alternativet Meego, som selskapet utvikler i fellesskap med brikkegiganten Intel.

    Les også:

Til toppen