TELEKOM

Varsler mobil samling mot Apple og Microsoft

Analytiker J. Gold tror det bare er snakk om måneder før Symbian og Google Android blir ett.

25. juli 2008 - 12:33

Analytiker Jack Gold i J. Gold Associates publiserte i går et notat der han konkluderer at sammenslåingen av Symbian og Google Android til ett åpent operativsystem for mobiltelefoner vil starte innen tre til seks måneder.

Hovedargumentet til Gold er at Nokia – som er i ferd med å ta over hele Symbian – og Google har svært like strategier, begge basert på åpen kildekode. Samtidig er svært mange tunge aktører engasjert i både symbian og Android. Google trenger Symbian for å være i stand til å tjene penger på sin mobilstasing, mens Nokia trenger Android for at åpningen av Symbian skal oppfattes som mer enn et PR-framstøt, mener Gold.

Markedet som helhet vil også tjene på en sammenslåing, siden utviklerne vil måtte forholde seg til færre plattformer. Det vil igjen gi flere applikasjoner, Videre vil en sammenslåing av Symbian og Android innebære lavere supportkostnader.

Gold ser også at en sammenslåing vil gjøre det mindre hensiktsmessig for operatører å tilby tjenester skreddersydde for spesifikke mobiltelefontyper.

Oppgaven blir ikke lett. Gold antar at det vil ta 18 til 24 måneder for Nokia å realisere planen om å gjøre Symbian til åpen kildekode, med lovete bakoverkompatibilitet med både egne og andres applikasjoner, det vil si også fra Sony Ericsson, Motorola og DoCoMo. På den andre siden vil kompatibilitet med Android gjøre det framtidig systemet vesentlig mer tiltrekkende for både telefonprodusenter, tjenesteleverandører og brukere.

Dersom Gold får rett, vil det kun være tre alternativer for framtidens avanserte mobiltelefoner – åpen kildekode med Symbian/Android, Apple og Microsoft – eventuelt med Palm som fjerde mulighet. Gold mener det er sannsynlig at andre prosjekter for mobilsystemer basert på åpen kildekode, som LiMo Foundation, vil slutte seg til en eventuell samling av Android og Symbian.

Analysen til Gold kan tenkes å være i det minste delvis utløst av uttalelser som Symbian-sjef Nigel Clifford kom med til nyhetsbyrået Reuters i Tokyo forrige uke (16. juli). Da sa Clifford at Symbian var åpen for å trappe opp samarbeidet med Google, ikke bare innen applikasjoner, men også på operativsystemnivå.

Nokia kom med klare signaler om et ønske om tettere samarbeid med Google allerede i fjor høst. Over nyttår kjøpte Nokia det norske utviklingsselskapet Trolltech: Det ble først tolket som et mottrekk mot Android, men kan i dag tolkes som del av et taktisk spill for å forene kreftene innen mobilsystemer basert på åpen kildekode, mot Apple og Microsoft.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.