TELEKOM

Varsler nye regler for nettnøytralitet

USAs teletilsyn gir seg ikke etter tapet mot Verizon i retten.

Tom Wheeler tok over som styreleder i USAs teletilsyn FCC (Federal Communications Commission) etter Julius Genachowski i november 2013.
Tom Wheeler tok over som styreleder i USAs teletilsyn FCC (Federal Communications Commission) etter Julius Genachowski i november 2013. Bilde: FCC
20. feb. 2014 - 11:03

I januar slo en føderal ankeinstans fast at nettnøytralitetsreglene til USAs teletilsyn FCC ikke har juridisk kraft. Samtidig var dommen klar på at teletilsynet har myndighet til å regulere Internett og bredbånd.

Saksøkeren, tele- og nettoperatøren Verizon, fikk altså medhold i at de ikke behøver å føye seg etter nettnøytralitetsreglene slik FCC har formulert dem. Men FCC fikk medhold i at det som skjer på Internett faller inn under deres myndighetsområde.

I går sa FCC at de ikke vil anke dommen. I stedet varsler tilsynet at de vil formulere nettnøytralitetsreglene på nytt. De nye reglene skal prinsipielt ha samme innhold som de opprinnelige. De skal formuleres slik at de tilfredsstiller de juridiske kravene som dommen stiller.

Ifølge FCC-sjef Tom Wheeler er målet med de nye reglene å gjøre det umulig for nettilbydere å stenge eller strupe trafikk fra innholdsleverandører. All trafikk fra alle innholdsleverandører skal behandles likt.

Sett fra nettilbydernes side er dette problematisk. De kan risikere at innholdsleverandører med mye trafikk, for eksempel Netflix eller Youtube, opptar så mye båndbredde at innhold fra andre leverandører ikke slipper til.

Verizons løsning på dette er at nettilbydere må få anledning til å ta seg ekstra betalt av heftige innholdsleverandører.

Wheelers utspill i dag tolkes slik at FCC prinsipielt motsetter seg slike «hurtigfiler».

Hvordan mindre leverandørers innhold skal sikres i en situasjon der store leverandører fritt får boltre seg i all tilgjengelig båndbredde, går ikke fram av uttalelser fra verken FCC eller Verizon.

Alle er imidlertid sterke tilhengere av ytringsfrihet og et åpent nett. Wheeler sier FCCs nye regler vil sikre nettet som «plattform for innovasjon, økonomisk vekst og ytringsfrihet». På bloggen til Det hvite hus heter det at president Barack Obama står ved prinsippene om nettnøytralitet, uten å konkretisere hvordan nettilbydere bør håndtere trafikkorker.

Et poeng er at Verizon kan ha egeninteresse av å strupe Netflix-trafikk: Operatøren har sin egen strømmetjeneste for tv og video. Men også Verizon bruker Wheelers utspill til å gjenta at de vil fremme «et åpent Internett som tilbyr forbrukere konkurransedyktige valg og fri tilgang til lovlige nettsteder og innhold, når de vil, hvor de vil og hvordan de vil».

Wheelers utspill inneholder to hovedpoeng (se gjengivelsen i Ars Technica):

  • Nettilbydere skal gi innsikt i hvordan de styrer trafikken
  • Det skal ikke være anledning å sperre bestemte typer trafikk.

For å hindre diskriminering av innhold, sier Wheeler at FCC vil utvikle en juridisk standard som er mulig å håndheve, og som sikrer rettledning og forutsigbarhet overfor både innholdsleverandører, forbrukere og bredbåndtilbydere. Så vil de vurdere, tilfelle for tilfelle, hvorvidt aktørene holder seg til denne standarden. FCC lover å følge spesielt godt med på bredbåndtilbyderne, og ta affære der deres opptreden «vekker særlig skepsis».

FCCs utspill får ros fra operatørene Comcast og AT&T.

Det tyder på at konfliktnivået kan trappes ned, og at det kan legges et grunnlag for hensiktsmessig og forutsigbar regelstyrt forvaltning av båndbredde som knapphetsfaktor, der også store innholdsleverandører erkjenner sine begrensninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.