Varsler oppkjøp av brikkeselskaper

Oracle-sjef Larry Ellison fikk fart på flere leverandørers aksjekurs med sine uttalelser.

Varsler oppkjøp av brikkeselskaper
(Bilde: chang_sen (Oracle, Flickr))

Oracle-sjef Larry Ellison fikk fart på flere leverandørers aksjekurs med sine uttalelser.

Under en spørsmålsrunde med finansanalytikere torsdag, fortalte Oracle-sjef Larry Ellison, ifølge flere pressereferater, at han akter å sikre et fotfeste innen maskinvare ved å kjøpe en eller flere brikkeselskaper.

Oracle har vært en av verdens største leverandører av maskinvare siden overtakelsen av Sun i januar i år. Sun setter ikke bare sammen servere, de er også, sammen med Fujitsu, delaktig i utviklingen av mikroprosessorfamilien Sparc. Tidligere denne måneden kunngjorde Oracle bransjens første server, T3, med tolvkjernet prosessor.

Hovedbegrunnelsen oppgitt av Ellison, er at han vil ha tilgang til grunnleggende teknologi, i likhet med Apple som også nylig har kjøpt flere brikkeselskaper.

Analytikere spør seg om det er AMD Oracle-sjef Larry Ellison tenker på.
Analytikere spør seg om det er AMD Oracle-sjef Larry Ellison tenker på. Bilde: chang_sen (Oracle, Flickr)

Uttalelsene utløste kursoppgang hos flere leverandører, blant dem AMD, Nvidia, ARM, MIPS og Mellanox. MIPS-aksjen økte med 14,8 prosent, de øvrige med 6,8 prosent (AMD) til 8,2 prosent (Mellanox).

Nvidia leverer grafikkprosessorer som i stigende grad erkjennes som en viktig kilde til rå beregningskraft. AMD er Intels største konkurrent, og en betydelig leverandør til Sun. ARM lisensierer sine prosessorkonstruksjoner til nær sagt rubbel og bit innen mobil. MIPS er en gammel pioner innen RISC som nylig har begynt å satse innen mobil. Mellanox er en spesialist på Infiniband, en standard for høyhastighetsnett som er en del av kjerneløsningen i Oracles nye Exalogix-maskin. Infiniband-løsningen til Exalogix er for øvrig utviklet av Sun-miljøet på Skullerud utenfor Oslo.

At også ARM og MIPS opplever kursoppgang etter Ellisons uttalelser, kan sees i lys av Oracles nylig kunngjorte plan for Java ME, som varsler en økt interesse for mobiltelefoner, og lover å frigjøre «apps» fra dagens binding til de mest avanserte modellene.

En analytiker spekulerer dessuten i at Oracle kan komme med et tilbud til IBM om å kjøpe deres brikkesatsing.

Verken IBM eller noen av de andre som nevnes som mulige oppkjøpskandidater har kommentert Ellisons uttalelser.

Oracle har 23,6 milliarder dollar i likvide reserver. Ansettelsen av tidligere HP-sjef Mark Hurd betraktes nå også som en bekreftelse på Oracles interesse for oppkjøp innen maskinvare.

Ellison har uttalt at han har til hensikt å doble Oracles omsetning av maskinvare, som i forrige kvartal var på 1,7 milliarder dollar.

    Les også:

Til toppen