BEDRIFTSTEKNOLOGI

Varsler radikal fornyelse av Flash

Animasjons- og videoverktøyet Flash fyller ti år. Adobe vil gjøre det til et mer allsidig verktøy.

10. aug. 2006 - 10:40

Flash ble opprinnelig utviklet i 1996 som animasjonsverktøy for websider av et lite selskap kalt FutureSplash. Macromedia kjøpte FutureSplash i 1997 for å utvide sin satsing på interaktive webapplikasjoner. Seinere det året inngikk Macromedia avtaler med først Netscape og så Microsoft om å distribuere en plugin for Flash i disse selskapenes nettlesere: Det ble gjennombruddet for verktøyet, og for selskapet.

I fjor våres ble Macromedia kjøpt av Adobe. I forbindelse med ti års jubileet for Flash, har Adobe gitt flere signaler om en radikal fornyelse av produktet. En mer fyldig melding kan ventes på ti års feiringen i forbindelse med Flash Forward-konferansen i Austin i delstaten Texas 12. september.

Signalene som Adobe har gitt, blant annet i intervjuer med ZDNet, går ut på at Flash skal utvikles til å bli en allsidig plattform for applikasjonsutvikling med tanke på video, mobile klienter og, kanskje mest interessant, applikasjoner som formidles over web men som kjøres uavhengig av en nettleser.

Flash har allerede vunnet bred aksept som verktøy for å formidle video over web, og brukes blant annet av den sterkt voksende tjeneste YouTube. I juni ble utviklingsverktøyet for Flash, Flex, oppgradert og utgitt blant annet som gratispakke basert på Eclipse. På bedriftsarenaen arbeider Adobe hardt for å få aksept for Flash som virkemiddel for bedre intern kommunikasjon. Blant dem som samarbeider med Adobe om dette er SAP: Flash er knyttet til NetWeaver.

I våres ble det kjent at Adobe kjører et prosjekt kalt Apollo, der målet er å få en løsning der Flash-applikasjoner kan kjøres uten nettleser. Apollo skal tilbys som gratis klient fra tidlig 2007.

Poenget med Apollo er at man skal kunne legge ut en tjeneste som Flash-applikasjon som brukere kan lagre lokalt og kjøre som et vanlig program, uavhengig av nettleseren, og uavhengig av om internettforbindelsen er oppe eller ikke. Applikasjonen oppdateres automatisk når forbindelsen er oppe. En tenkt anvendelse er et program for å bestille billetter: I stedet for å gå til et bestemt nettsted, kjører man programmet direkte på PC-en. Transaksjonen registreres lokalt, og gjennomføres straks man får opp en forbindelse til Internett.

En tidlig utgave av Apollo ventes å gjøres tilgjengelig for utviklere innen utgangen av året.

Det har vært spekulert i om Adobe vil slå samme leserne for Flash, Acrobat og Apollo. Dette har selskapet kategorisk avvist: De tre skal distribueres som atskilte produkter.

Adobe ser til en viss grad Ajax som en utfordring, og ivrer for at utviklere ser muligheten i å kombinere Ajax med Flash, slik Google Financials gjør.

En viktig egenskap ved Flash Player 9 som kom i juni, er at skripter kjøres ti ganger raskere enn med forgjengeren. Adobe har meldt seg inn i OpenAjax, et Eclipse-basert prosjekt for Ajax-utvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.