Varsler salg

Flere av HPs divisjoner kan bli solgt unna.

Varsler salg
HPs toppsjef, Meg Whitman, varsler at det kan bli aktuelt å selge enheter som ikke lever opp til forventingene. Dette kan bety at PC- og printerdivisjonen lever farlig. Bilde: Ronda Churchill/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Verdens største PC-produsent og et av verdens største IT-selskaper, Hewlett-Packard, avslører i sin siste årsrapport at de vurderer å avhende virksomhet som ikke leverer. Dette var ikke med i forrige års rapport, melder Bloomberg News.

Her kan du laste ned rapporten HP har gitt til amerikanske børs- og finansmyndigheter (pdf).

Da sittende HP-sjef Meg Whitman tok over selskapet for noe over ett år siden gjorde hun det klart at hun ikke hadde planer om å selge PC-divisjonen. Hennes forgjenger, Leo Apotheker, startet en massiv strategiendring hvor nettopp massive salg av virksomheter, deriblant PC-divisjonen, var på blokken. Men det endte med stor usikkerhet om hele selskapets fremtid og en aksjekurs i fritt fall.

Men med fem kvartaler på rad med fallende omsetning, uro i ledelsen og dårlig utvikling er presset stort på at selskapet foretar seg noe for å blidgjøre investorene. Ifølge Bloomberg News skal flere investorer har tatt til orde for å selge PC- og printerdivisjonen. De bidrar med stor omsetning – men syltynne marginer.

Da tidligere toppsjef Leo Apotheker prøvde å adressere dette problemet, dårlige marginer, var svaret å kjøpe det britiske søkeselskapet Autonomy for svimlende 10,4 milliarder dollar. Nå mener HP at Autonomy blåste opp regnskapene sine for å jekke opp prisen. Dette etterforskes nå av FBI.

I årsrapporten kommer det klart frem at virksomheter i HP som ikke bidrar til «å nå målene» kan bli avhendet, noe som skaper store forventninger fra Wall Steet. Men i den samme rapporten, som ble inngitt til amerikanske børs- og finansmyndigheter, peker også HP på risikoen ved å selge virksomheter.

– Når vi bestemmer oss for å selge eiendeler eller virksomheter kan det være vi støter på vanskeligheter med å finne kjøpere eller alternative exit-strategier på akseptable vilkår innen rimelig tid. Det kan forsinke oss å nå våre strategiske mål, skriver selskapet.

Bloomberg News peker på at det er 14 måneder siden Meg Whitman la alle planer om å selge PC-divisjonen i skuffen. Siden den gang har hun slått sammen ledelsen av både printer- og PC-divisjonen under ledelsen til Todd Bradley. De to divisjonene står for henholdsvis 20 og 29 prosent av selskapets totale omsetning.

Spørsmålet er om Meg Whitman tør å plassere rett under halvparten av selskapets omsetning på salgslisten – eller om hun har noe valg.

    Les også:

Les mer om: