JUSS OG SAMFUNN

Varsler tidenes frislipp av offentlige data

Statistisk sentralbyrå utvikler åpent API og ber om innspill.

9. juli 2009 - 13:25

Offentlige virksomheter sitter på en ufattelig mengde rådata, som vil kunne gi helt nye og spennende nettjenester, dersom de blir frigitt.

Dette er data som du og jeg har betalt for over skatteseddelen. Offentlighetsloven sier at dette derfor skal tilbys gratis, med unntak for kartdata (forstå det den som kan).

Mens alle venter på at regjeringen skal komme på bedre tanker og frigi de svært etterspurte kartene til Statens kartverk, kan vi i mellomtiden glede oss over et annet frislipp.

Og det er ikke et hvilket som helst frislipp heller. Statistisk sentralbyrå (SSB) varsler nå at de fornyer seg på nettet. Forvent store ting de neste to årene.

Det som fremstår som den viktigste nyheten er at de skal utvikle et åpent programmeringsgrensesnitt (API) mot deres svært omfangsrike grunndata.

SSB tilbyr allerede mange datasett elektronisk gjennom den såkalte Statistikkbanken, der mange millioner tallceller ligger fritt tilgjengelig.

Med et grensesnitt blir det mulig å gjøre ting mer automatisk, og rådata kan utnyttes på helt andre måter enn i dag. Dette er helt i tråd med visjonene til web-oppfinner Tim Berners-Lee, som i mange år har drømt om en web basert på slike åpne, strukturerte data.

Nå ber de om innspill til hvordan tjenesten skal utformes. Ved å sende en e-post til labs@ssb.no kan du fortelle hvilke forventninger du har til deres kommende programmeringsgrensesnitt.

- Tusenvis av brukere vil kunne verdiøke egne nettsider med oppdaterte tall, heter det i et blogginnlegg de har opprettet i anledning prosjektet «Nye ssb.no».

Ambisjonene er store og SSB opplyser at de allerede i to år har jobbet med planene. Neste måned starter utviklingen for fullt.

- Vi vet at dette vil bli krevende. Vi skal utvikle systemer og rutiner som skal ta med seg fortiden, være forberedt for framtiden og håndtere nåtidens mange statistikkpubliseringer til samme tid, skriver Statistisk sentralbyrå på sidene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.