FORBRUKERTEKNOLOGI

Varsler virtuell Android

VMware vil la en trygg bedriftsmobil bo atskilt inne i den personlige.

En grønn virtuell maskin vandrer rundt på VMworld i København, og vil gjerne inn i alle mobiltelefoner.
En grønn virtuell maskin vandrer rundt på VMworld i København, og vil gjerne inn i alle mobiltelefoner. Bilde: VMware PR
19. okt. 2011 - 07:25

KØBENHAVN (digi.no): Det har lenge vært klart at avanserte mobiltelefoner er en type personlig datamaskin. Hva er da mer naturlig enn å gjøre den virtualiserbar, særlig når det kan løse et akutt problem for mange brukere?

– VMware begynte å se på dette for tre år siden, ut fra en erkjennelse om at mobilitet ville være det neste for oss å erobre, sier Srinavas Krishnamurti, senior direktør for mobile løsninger. Digi.no treffer han i forkant av åpningen av VMwares store arrangement VMworld 2011 i København.

Poenget med å virtualisere en mobiltelefon, ifølge Krishnamurti, er å få to atskilte apparater til å leve sammen i samme fysiske enhet: Et personlig apparat og en telefon kontrollert av bedriften.

– I dag ender mange opp med å måtte forholde seg til to mobiltelefoner, en til personlig bruk, og en til jobben. Vi lar deg kombinere disse. Du forholder deg til ett fysisk apparat. Men du har to ulike telefonnummer, to kontaktlister, to avtalebøker og så videre.

Den virtuelle jobbtelefonen styres av bedriften. IT-avdelingen skal kunne kontrollere hva slags applikasjoner du kan laste ned, og påtvinge hensiktsmessige sikkerhetstiltak. Den personlige telefonen kan brukeren håndtere fritt.

– Vi har brukt vår ekspertise innen virtualisering til å utvikle en løsning der det ikke er noen mulighet for lekkasjer mellom de to virtuelle mobilene.

Krishnamurti regner med at løsningen kommer på markedet i løpet av første kvartal 2012.

– Vi gjennomførte vår første betatesting for en måneds tid siden, med fem kunder innen ulike bransjer: olje og gass, bank, helse og medier. Vi kjører en ny beta i november, med kunder innen blant annet finans og detaljhandel.

For å bidra til å markedsføre løsningen vil VMware inngå partnerskap med både mobiloperatører og leverandører av mobiltelefoner.

– Flere partnerskap er allerede på plass. Av mobiloperatører har vi avtaler med Verizon Wireless i USA, og Telefonica i Europa. Vi har også avtaler med LG og Samsung på apparatsiden. Flere partnerskap av begge typer vil kunngjøres i månedene framover.

Det er Android det dreier seg om, i første omgang.

– Vi har fått til en svært smidig løsning. For eksempel kan bruken av WLAN til telefoni konfigureres på mobilen. Regler for bruken av den virtuelle bedriftsmobilen settes og håndheves av våre verktøy for drift og administrasjon av virtuelle miljøer.

Disse verktøyene omfatter en bedriftsintern «app store». VMware driver brukernes selvbetjening av applikasjoner så langt at man også kan anvende den til å installere den virtuelle bedriftstelefonen i brukerens mobil.

– Filosofien vår er at brukeren skal selv kunne velge fysiske arbeidsverktøy som nettbrett, mobil og pc. IT-avdelinger må slutte å administrere fysiske enheter, og i stedet administrere brukere og tjenester. Det er grunnlaget for våre produkter innen systemadministrasjon.

Krishnamurti peker på at Arm, selskapet som står bak prosessorarkitekturen som anvendes på de fleste avanserte mobiltelefonene i dag, arbeider med egne brikkesett for å støtte virtualisering i maskinvare, i et prosjekt kjent som «Eagle».

– Halvlederprodusenter vil ha tilgang til dette i løpet av neste år. Innen 2014 eller 2015 vil vi kunne nedfelle vår virtualisering i brikkesettet. Optimalisering av maskinvare med tanke på virtualisering er for lengst et faktum på servere og pc-er, og nå starter en tilsvarende trend innen mobil.

Det ligger i forlengelsen av dette at også nettbrett vil virtualiseres med tanke på en jobbdel og en privatdel. Krishnamurti sier det er åpenbart, men nærmere opplysninger vil han ikke ut med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.