KOMMENTARER

VDSL bare 5 kroner dyrere enn ADSL

Overraskende billig fra Telenor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2011 - 09:34

Telenor kunngjorde denne uken at selskapet fra og med den 1. februar i år skal begynne å tilby bredbånd basert på teknologien VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line). Men selskapet vil ikke fortelle om hva dette vil koste før slusene åpnes.

Dokumentasjon fra Telenor gjør det likevel mulig å anslå hva Telenors ulike VDSL-abonnementer vil koste. I alle fall dersom selskapet følger samme mønster som det gjør med ADSL.

Telenor skal nemlig også tilby VDSL, eller VDSL2 som det egentlig er snakk om, til selskapets partnere på leverandørsiden, det vil si selskaper som baserer sitt eget bredbåndprodukt på Telenors leveranser.

Nå tilbyr Telenor mange flere hastighetsklasser til selskapet partnere enn til privatkundene, men vi tar utgangpunkt i at produktene Turbo, Medium og Basis tilsvarer hastighetsklassene «19200/864», «6080/512» og «1856/384». Hastighetene er oppgitt i kilobit per sekund. Telenor tilbyr også ADSL med tre ulike profiler, hvor det er forskjellig tjenestekvalitet. Vi har i regnestykkene tatt utgangspunkt i Basis-profilen, som er den billigste.

De tre abonnementene Turbo, Medium og Basis koster for tiden henholdsvis 399, 349 og 299 kroner, dersom man har fasttelefon.

De tre hastighetsklassene vi sammenligner med, koster henholdsvis 168, 204 og 220 kroner. Disse prisene inkluderer ikke mva.

Det betyr at sluttkundeprisene er mellom 71 og 81,1 prosent høyere enn grossistprisene, når mva er lagt til.

Telenor vil tilby to ulike hastighetsklasser med på Basis-profilen for VDSL. Dette er «25024/5056» og «40000/10048». Hastighetsklassen «30016/10048» tilbys bare med de dyrere profilene, så den ser vi bort fra her.

Grossistprisene for hastighetsklassene «25024/5056» og «40000/10048» er henholdsvis 225 og 230 kroner, eksklusiv mva, altså bare noen få kroner høyere enn dagens raskeste ADSL-klasse fra Telenor.

Spørsmålet er så hvor mye ekstra Telenor faktisk vil ta betalt for VDSL enn for ADSL. Litt dyrere enn ADSL må man nok forvente, men selv det dyreste abonnementet bør koste godt under 500 kroner i måneden, inkludert mva.

Et forbehold er om modemet eller ruteren som VDSL-kundene blir utstyrt med, er langt dyrere enn ADSL-modemet. Jara-prisene inkluderer ikke modem.

NextGenTel har allerede tilbudt VDSL i Norge i to år. Selskapets to produkter, som er noe raskere enn det Telenor ser ut til å ville tilby, koster mellom 498 og 598 kroner.

Telenor har så langt heller ikke sagt noe om hvem som kan få VDSL. Det er dog en kjent sak at VDSL har langt kortere rekkevidde enn ADSL. NextGenTel opererer med en maksimal linjelengde fra telefonsentralen på 800 meter. Men maksimallengden avhenger også av kvaliteten på kobberet.

Dersom man har en telefonilinje til boligen, kan man finne linjelengden via Kapaks-tjenesten til Telenor. Det kreves innlogging med brukernavn og passord, men disse er oppgitt på førstesiden. Tjenesten kan også fortelle om hvilke hastigheter, både ADSL, VDSL og annet, som kan leveres til den aktuelle adressen.

I tillegg kreves det at telefonsentralene oppgraderes av Telenor til VDSL. En oversikt over sentralene som først vil få støtte for dette, finnes her.

Uansett vil VDSL, i alle fall i første omgang, være et tilbud til dem som allerede har bra hastighet via ADSL. For mange nok den økte opplastingshastigheten være det viktigste trekkplasteret.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.