UTVIKLING

Vedtok ny standard for JavaScript

Første nye utgave av ECMAScript-spesifikasjonen på ti år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2009 - 15:29

Googles Waldemar Horwat kunngjorde i slutten av forrige uke, i en ganske så bortgjemt nyhetslistemelding, at den femte utgave av ECMAScript nå har blitt offisielt vedtatt av bransjeorganisasjonen ECMA.

Dette skjedde under ECMA General Assembly som nylig ble arrangert hos Google. Av de 23 stemmeberettigete som var tilstede, stemte 19 for, 2 mot, mens Intel og IBM av ulike årsaker unnlot å stemme.

Av nettleserprodusentene er det bare Google og Microsoft som er ordinære medlemmer av ECMA, men alle skal ha deltatt i arbeidsgruppen T39.

Under møtet ble det også bestemt at man skal søke om «fast track»-behandling av standarden hos ISO.

ECMAScript er navnet på standarden for det de fleste kjenner som JavaScript. Men også Microsofts JScript og Adobes ActionScript er implementeringer av den samme standarden.

ECMAScript 5th Edition (ECMA-262) er den første nye utgaven av standarden på ganske nøyaktig ti år, bortsett fra en utvidelse av språket, E4X, som opprinnelig kom i 2004 og som er rettet mot XML.

Versjon 4 av ECMAScript ble i sin tid oppgitt på grunn av uenighet om språkets kompleksitet, men noe av dette arbeidet har blitt videreført i versjon 5.

Arbeidet med den femte utgaven har likevel først og fremst handlet om å samle de facto-implementeringene av språkspesifikasjonen som har blitt utbredt i nettlesere, samt å legge til støtte for funksjonalitet og egenskaper som har dukket opp siden den tredje utgaven av spesifikasjonen ble utgitt. For selv om ECMAScript-standarden har vært uforandret i lang tid, har spesielt JavaScript-implementeringen i Firefox blitt utviklet videre.

Blant nyhetene i ECMAScript 5th Edition er offisiell støtte for objektkodingsformatet JavaScript Object Notation (JSON), flere funksjoner for manipulering av matriser og en modus for forbedret feilsjekking og programsikkerhet.

Spesifikasjonen er tilgjengelig for nedlasting her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.