ANALYSER

Vedvarende fart på servermarkedet

IBM vokser forbi HP i omsetning.

24. aug. 2011 - 15:30

Analyseselskapet IDC har offentliggjort sine anslag over den globale serveromsetningen i andre kvartal i år.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor har markedet vokst med nesten 18 prosent til 13,2 milliarder dollar. Det er sjette kvartal på rad med vekst. Målt i volum er økningen i andre kvartal 8,5 prosent.

IDC deler servere i tre kategorier: volum (x86-baserte maskiner), mellomstore (typisk med Unix) og store. Den siste kategorien omfatter også stormaskiner.

Volumservere økte omsetningen med 16,6 prosent. Mellomkategorien vokste med 16,7 prosent og de største serverne med 22,8 prosent.

IDCs Matt Eastwood sier andre kvartal i år er eksepsjonelt sterkt. Han tror ikke på tilsvarende kraftig vekst i andre halvår i år, grunnet den generelle økonomiske utviklingen.

Blant de fire største leverandørene er IBM alene om å vokse mer enn markedet i andre kvartal: 24,5 prosent. HP, Dell og Oracle vokser betydelig mindre enn markedet. Det er verdt å merke seg at de største leverandørene av x86-baserte servere, HP og Dell, begge vokser mindre enn dette segmentet. Ifølge IDC har Oracles applikasjonsspesifikke Exadata-systemer – og ikke Suns mer generelle maskiner – spilt en viktig rolle i å få opp selskapets omsetning i x86-segmentet.

IBM vokser forbi HP og er verdens største serverselskap med en kvartalsomsetning på over 4 milliarder dollar, og en markedsandel på 30,5 prosent.

Av IBMs serveromsetning i kvartalet på 4,01 milliarder dollar, var 1,2 milliarder dollar stormaskinen System z. IBMs stormaskinomsetning økte med over 61 prosent fra andre kvartal i fjor.

Sterkest vekst har Fujitsu, der serveromsetningen er mer enn doblet. Ifølge IDC skyldes det først og fremst leveransen av «K-Computer», verdens kraftigste supermaskin, en enorm klynge av x86-servere med en ytelse på over 8 petaflops. Ytelsen antas å øke til over 10 petaflops når maskinen er ferdig utbygget.

Et interessant trekk i andre kvartal er at det samlede markedet er veksten innen den delen av ikke-x86-markedet som gjenstår når man ser bort fra stormaskiner, det vi maskiner basert på Sparc (Sun og Fujitsu) og Itanium (HP). IDCs tall tyder på en vekst fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år på 14,3 prosent, til 3,6 milliarder dollar.

Per leverandør ser utviklingen på det globale servermarkedet slik ut, ifølge IDC:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.