Vedvarende iPad-forbud i Israel

20 apparater er beslaglagt hittil, trass i kritikk i landets nasjonalforsamling.

Det israelske militære frykter at iPads WLAN skal forstyrre deres trådløse samband. Hvorfor de tillater de samme WLAN-komponentene i iPhone, er ikke klarlagt.
Det israelske militære frykter at iPads WLAN skal forstyrre deres trådløse samband. Hvorfor de tillater de samme WLAN-komponentene i iPhone, er ikke klarlagt. (Bilde: Marius Jørgenrud)

20 apparater er beslaglagt hittil, trass i kritikk i landets nasjonalforsamling.

I forrige uke kunngjorde det israelske kommunikasjonsdepartementet et forbud mot å innføre Apples nye nettfjøl iPad i landet. Den offisielle begrunnelsen er at WLAN-håndteringen i apparatet strider med europeiske standarder som Israel har vedtatt å holde seg til.

I går skrev nettutgaven til den israelske avisa Haaretz at 20 iPad er hittil beslaglagt i tollen på den internasjonale flyplassen Ben-Gurion. Før helgen var det rapportert om ti beslaglagte enheter.

De europeiske landene som stiller de samme kravene til WLAN, har alle tillatt import av iPad. Apple fastholder at de har brukt standardkomponenter som tilfredsstiller alle internasjonale krav. Selv om det internasjonale salget ikke er offisielt i gang, har en rekke importører gjort iPad tilgjengelig i Europa. I Norge har for eksempel ePartner allerede levert sine første iPad til bedriftsmarkedet.

Wall Street Journal viser til tester som analyseselskapet Envisioneering har kjørt på iPad, som bekrefter at utstrålingen fra Apples apparat heller er mindre enn fra andre apparater i tilsvarende størrelse, fordi radiobølgene bare slippes ut av iPad gjennom Apple-logoen på undersiden.

Envisioneering mener forbudet bunner i paranoia, og at det er uforståelig at iPhone, Blackberry og så videre ikke rammes av et tilsvarende forbud.

Forbudet mot iPad oppfattes som uforståelig, også i Israel. Ifølge Haaretz har Knesset-medlem Robert Ilatov fra partiet Yisrael Beitenu sendt et brev til kommunikasjonsdepartementet med krav om at iPad må frigis. Han sier til avisa at departementet fastholder forbudet, og begrunner det med de militæres frykt for at iPad kan forstyrre militært trådløst samband. Departementet lover å frigi iPad straks det blir brakt på det rene at apparatet følger de europeiske standardene.

    Les også:

Til toppen