RESULTATERFINANS

Vedvarende misère for Palm

Altfor få kjøper PDA-mobilen Tungsten. Palms omsetning falt 29 prosent, og driften går med stort underskudd.

21. mars 2003 - 09:23

Tallene som Palm offentliggjorde for kvartalet fram til 28. februar, regnskapsårets tredje, er gjennomgående triste. I forhold til samme kvartal i fjor falt omsetningen 29 prosent fra 293 millioner dollar til 209 millioner. Driftsresultatet endte på minus 26,5 millioner dollar, tilsvarende 91 cents per aksje. For et år siden var det minus 14 millioner dollar.

Bunnlinjen er betydelig verre. Med avskrivninger på 102 millioner dollar, omstruktureringsutgifter på 40 millioner, og andre ikke driftsrelaterte omkostninger, er regnskapsresultatet minus 172 millioner dollar. For et år siden gikk Palm praktisk talt i null, med et lite overskudd på 2,9 millioner dollar.

For så vidt hadde man ikke grunn til å vente mer. Nedbemanningen i kvartalet var 19 prosent, og Palm hadde varslet at omsetningen ville havne på mellom 205 millioner dollar og 210 millioner, mot først antydet mellom 230 millioner dollar og 250 millioner.

For inneværende kvartal antyder Palm en omsetning mellom 185 millioner dollar og 200 millioner, 15 til 20 prosent under samme kvartal i fjor.

Den viktigste enkeltfaktoren bak begredeligheten, ifølge Palm, er sviktende salg av de dyreste PDA-ene Tungsten T (med kraftig prosessor og PalmOS 5 men uten mobiltelefoni) og Tungsten W (med mobiltelefoni, men med eldre prosessor og operativsystem), særlig i USA. I Norge skulle IdeData hatt Tungsten W på lager fra midten av mars, men salgsnettstedet viser at apparatet fortsatt bare er tilgjengelig som forhåndsbestilling. Tungsten W har GSM og GPRS, men krever kablet håndfri for å brukes som mobiltelefon. Prisen er 4990 kroner eks mva, 6188 med. Apparatet har stor fargeskjerm og eget alfabetisk tastatur. Med et tilleggsprogram kan det sende og motta MMS. Kamera er foreløpig ikke på utstyrslisten.

    Les også:

Tilbakeslaget i tredje kvartal får følger for Palms plan om å skille ut programvareavdelingen PalmSoft som egen bedrift, men antakelig bare med noen uker i forhold til den hittil gjeldende angivelsen "midtsommer". I motsetning til maskinvareavdelingen går PalmSource med overskudd, og tjente 1,4 millioner dollar av en omsetning på 26,3 millioner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.