BEDRIFTSTEKNOLOGI

Veien til 3D-skjermer går om cellofan

En canadisk forsker har oppdaget at en vanlig LCD-skjerm kan gjøres om til en 3D-skjerm ved hjelp av cellofan.

3. sep. 2003 - 08:35

Professor Keigo Iizuka ved University of Toronto har ifølge News.com oppdaget at det rimelige materialet cellofan er bedre enn mange dyrere og spesiallagde materialer når man skal utvikle 3D-skjermer.

Iizuka søkte etter såkalte halvbølgeplater, som roterer polariseringen til lys. Til slutt fant han ut at et spesielt merke av cellofan-basert innpakningsmateriale var det beste.

    Les også:

- Jeg prøvde alle mulige materialer som kunne ha denne halvbølgeplatefunksjonen, og dette var det beste jeg kunne finne. Ironisk nok var det også det rimeligste, sier han til News.com. Et ark på 1 x 2 meter kostet ham omtrent 3 dollar, mens spesiallagde halvbølgeplater koster 3500 ganger så mye.

Ifølge News.com er Iizukas system kun egnet for LCD-skjermer, som sender ut polarisert lys, det vil si lys som kun svinger i én retning. Når metoden brukes, blir skjermen delt i to, hvor hver siden viser to litt forskjellige bilder. Deretter dekkes den ene halvdelen av skjermen med cellofan for å endre denne delens polarisering.

Ved å bruke solbriller som er polarisert på en annen måte, slik at det høyre øyet kun kan se lys fra den venstre delen av skjermen og det venstre øyet kun kan se lys fra den høyre delen av skjermen, vil hjernen oppfattede det samlede resultatet som en fornemmelse av et enkelt bilde med tre dimensjoner.

Årsaken til at cellofan fungerer så godt, er ifølge Iizuka delvis knyttet til at materialet roterer polariseringen til hele det synlige spekteret med lys, mens andre, kommersielle halvbølgeplater er rettet mot en spesiell bølgelengde. Men nøkkelen skal være tykkelsen på 25 mikron. Og det var cellofan fra produsenten Lewiscraft som var mest egnet.

Ifølge News.com er Iizuka søken etter løsninger for 3D-skjermer delvis drevet av et ønske om å hjelpe døve. Tegnspråk formidlet over Internett vil kunne gjøres mer effektivt hvis seerne kan se dybden i håndbevegelsene bedre. Men Iizuka er også interessert i å lage 3D-skjermer for mobiltelefoner.

Resultatene av forskningen ble publisert i augustutgaven av Review of Scientific Instruments. En illustrert forklaring av teknikken finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.