Vekk med malstyrte forsider

Lite norsk IT-selskap fornyer nettaviser som VG, NRK og Ekstrabladet.

Vekk med malstyrte forsider

Lite norsk IT-selskap fornyer nettaviser som VG, NRK og Ekstrabladet.

Få har hørt om det lille programvarehuset Aptoma, men Oslo-bedriften har sikret seg en rekke av landets største nettsteder på kundelisten.

Redigeringsverktøyet deres, «Dr Front», benyttes for å styre forsiden til VG Nett. Da NRK fornyet sine nettsider tidligere denne måneden falt valget på samme løsning.

Danmarks største nettavis Ekstrablandet og Frankrikes tredje største, 20 Minutes, er andre som benytter verktøyet med stort hell.

Vekk ved malene

- VG, NRK og noen andre går nå foran i det vi ser på som et generasjonsskifte. Vi tror gamlemåten er for rigid og tung og jobbe med, sier gründer og daglig leder Geir Berset i Aptoma.

Den gamle modellen han sikter til er såkalte malstyrte forsider, der artikler listes opp rett fra databasen og ut i en ferdig definert layout, men liten kontroll. Resultatet er gjerne at layouten er fastlåst inntil neste redesign.

Faste lesere av VG eller NRK på nett har nok lagt merke til den nye dynamikken i forsidene deres den siste tiden. Aptomas verktøy gjør dette mulig, og selskapet hevder de ikke har noen konkurrenter. Ikke ennå.

Venter konkurranse

- Det finnes ingen verktøy med tilsvarende kontroll over typografi, layout og bildebehandling i verden. Men de store aktørene er i ferd med å kopiere oss, men det ligger lenger frem i tid, sier Berset.

Han nevner publiseringsverktøy som norske Escenic og svenske PoloPoly som planlegger å tilby lignende funksjonalitet.

Det innebærer at en desker kan tilpasse den enkelte nyhet med større grad av fleksibilitet. Utsnitt og størrelser på bildene, tekst og overskrifter kan endres med få klikk.

- Hvordan integreres verktøyet deres mot eksisterende publiseringsplattformer?

- Det er veldig enkelt, produktet ligger ved siden av alt du har fra før. Det er derfor vi kunne kjøre opp NRK på under to måneder, inkludert alle designprosesser. Vi lager et søk mot en artikkeldatabase, eller bruker en eksisterende RSS-feed. Så produserer verktøyet vårt HTML og CSS som du inkluderes på forsiden, da er du i gang.

- Hva er galt med malstyrte forsider?

- Det er ingenting galt med maler, men det kommer an på sammenhengen. Hvis du har lite ressurser og ikke råd til en egen desker, så fungerer det helt fint for å få ut informasjon. Men ved å designe informasjonen på helt nye måter får du flere lesere, mener Berset.

Han sitter ikke på vitenskapelige tall, men sier trafikken på nettsidene som har tatt i bruk «Dr Front» har økt betraktelig.

- Tilbakemeldingene fra VG, Ekstrabladet og NRK er at du får flere klikk per sak, og de opplever også at folk kommer innom flere ganger per dag enn tidligere.

Gir tilbake til friprog-miljøet

Aptomas løsning og teknologi er utviklet på LAMP-plattformen, det vil si Linux, Apache, MySQL og programmeringsspråket PHP.

- Vi har jobbet dypt og lenge med PHP og har også vært tvunget til å lage en del verktøy til plattformen. Fokuset vårt er stort på kvalitetssikring og hastighet i applikasjonene. Snart kommer vi til å utgi et rammeverk for PHP-utvikling, som vi vil dele ut under en OpenBSD-lisens, avslører Aptoma-gründeren, som selv er sivilingeniør informatikk.

De ønsker med andre ord å gi noe tilbake til fri programvare-miljøet, som Berset sier de ønsker seg tett dialog med.

- Det er også en stor motivator for de ansatte og noe de synes er veldig spennende, sier han.

Aptoma ble etablert i 2004 og har nå åtte ansatte, hvorav syv er utviklere. I år oppgir selskapet at de omsetter for om lag 7,5 millioner kroner.

Selskapet har lagt ut en video som viser det omtalte frontredigeringsverktøyet i aksjon.

Til toppen