Vekk med personangrep i debatten

Det koker over for enkelte. Er digi.no for liberale i vårt diskusjonsforum?

KOMMENTAR: Vekk med personangrep i debatten

Det koker over for enkelte. Er digi.no for liberale i vårt diskusjonsforum?

Alle med erfaring fra nettdebatten vet at det kan gå en kule varmt. Engasjementet er stort og det er lett å delta.

På sitt beste er diskusjonsfora på nett en berikelse som hever innholdet mange hakk over det som er mulig å få til i andre medier.

Kunnskapsnivået er ofte høyt og mange bidrar med kompetanse og betraktninger som langt overgår det vi skribenter makter å levere alene.

Slik får artikler med tilhørende meningsytring en ekstra dimensjon i samarbeid med leserne. Dette er noe alle tjener på, både publikum og ikke minst journalistene selv. De som farer med unøyaktigheter eller feil får raskt passet sitt påskrevet.

Likevel er det (igjen) på tide å minne om at det også her er lov å bruke «huet».

Man kommer lengst hvis man har en ydmyk holdning og respekt for sine meddebattanter. Det kan være lurt å diskutere sak og ikke person. Ta ballen, ikke mannen.

Dessverre hender det at noen går over streken. Det gjelder også her på digi.no, selv om vi som jobber her lenge har ment at vi er spart for de verste eksemplene.

I likhet med de fleste andre har vi noen enkle retningslinjer, som er ment å regulere hva slags oppførsel som godtas.

Reglene er enkle. I tillegg til å minne om norske lover oppfordrer vi i praksis forumdeltakerne til å vise anstendighet og omtanke.

Vi som skriver for digi.no leser alle debattinnlegg som kommer inn på våre respektive saker. I tillegg kan publikum melde fra hvis de kommer over innlegg som ikke burde være der.

Den senere tid har vi opplevd en viss økning av personangrep, som vel også er grunnen til denne kommentaren. Vi har pågående diskusjoner internt om hva vi skal gjøre med slike innlegg.

Takhøyden for å slette innlegg er, og skal også være, høy. Vi sletter faktisk en del, men det er ingen automatikk i at alt som rapporteres blir fjernet.

Særlig har noen av de som skriver under fullt navn opplevd sjikane som vanskelig. Det er og skal fortsatt være lov å skrive anonymt, men de som opptrer med eget navn bør slippe usaklig drittkasting, spesielt av dem som skuler sin identitet bak et dekknavn.

Etter mitt syn er digi.no heldige fordi navngitte IT-eksperter og andre er villige til å bidra med tanker under eget navn og firma. Husk at det ikke er noen automatikk i at det er slik.

Kanskje er det slik at vi over tid har hevet terskelen for hvilke overtramp som nappes vekk. Det er ting som tyder på at vi kan ha vært for liberale. Derfor ligger det an til en runde internt hvor vi revurderer retningslinjene når redaksjonen igjen er fulltallig etter ferieavviklingen i sommer.

For å låne argumentene fra en av våre lesere som har reagert:

Det er ikke uhøflighet eller den skarpe debatten vi vil til livs. Det er de rene personangrepene uten noe som helst annet innhold og mål enn å skade andre debattanter.

Når det er sagt vil jeg benytte anledningen til å takke alle debattdeltakerne som bidrar på en positiv måte. Dere er heldigvis i klart flertall!

Til toppen