ANALYSER

Veksten tar ikke av for Windows 8

Microsoft med nye, lave salgstall.

Det var markedsdirektør Tami Reller i Microsoft som i går presenterte de nye salgstallene for Windows 8. Her er hun avbildet i 2012.
Det var markedsdirektør Tami Reller i Microsoft som i går presenterte de nye salgstallene for Windows 8. Her er hun avbildet i 2012. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. feb. 2014 - 08:13

Microsoft har for første gang på ni måneder kommet med en kunngjøring om salgstallene til Windows 8. Det skjedde under Goldman Sachs Technology & Internet Conference i går. Da fortalte markedsdirektør Tami Reller at Microsoft nå har solgt mer enn 200 millioner Windows 8-lisenser. Det er ZDNet som skriver dette. Hvor mange av disse som er tatt i bruk, er ukjent.

I en uttalelse til ZDNet forklarer en Microsoft-representant at tallet inkluderer Windows-lisenser som leveres med ny nettbrett og pc-er, samt oppdateringer til Windows 8. Tallet inkluderer ikke volumlisenser solgt til bedrifter. Det blir ikke oppgitt om tallet også inkluderer Windows RT.

Windows 8 kom i salg den 26. oktober 2012, altså for drøyt 15 måneder siden. Selskapet har kommet med tilsvarende salgstall flere ganger, men ikke siden den 6. mai i fjor. Da hadde salget passert 100 millioner lisenser.

Salget må nødvendigvis sammenlignes med Windows 7 på samme tidspunkt etter lanseringen. Ifølge The Next Web var det blitt solgt 300 millioner Windows 7-lisenser 15 måneder etter laseringen i oktober 2009. Det er 50 prosent mer enn antallet solgte Windows 8-lisenser nå. Windows 7 passerte 240 millioner solgte lisenser allerede etter 12 måneder.

Et diagram The Next Web har publisert i den nevnte artikkelen, viser at salgstallene for Windows 7 og 8 er ganske sammenfallende de seks første månedene, med lineær vekst i fire av de seks månedene. Men så økte veksten i salget av Windows 7 kraftig, trolig fordi bedriftsmarkedet var i ferd med å våkne.

For Windows 8 er kurven fortsatt temmelig rett, noe som tyder på lineær vekst. Det betyr at det ikke selges særlig flere Windows 8-lisenser per dag nå enn for 13 måneder siden.

Det er flere faktorer som påvirker salget av Windows 8 på en negativ måte. Det svekkede pc-markedet er én av disse. Tidligere har nye Windows-versjoner ofte bidratt til å øke salget av pc-er, men det er ingenting som tyder på at Windows 8 har hatt en slik effekt. Tvert imot kan det litt negative omdømmet operativsystemet har fått, bidratt til å redusere pc-salget.

Det skal også sies at Windows 7 er et svært godt og populært operativsystem som brukerne kanskje ikke har lyst til å forlate for noe mer ukjent. Salgstallene til dette Windows 7 ble helt klart påvirket av at Windows Vista aldri ble noe populært. Dermed satt mange med åtte år gamle Windows XP da Windows 7 kom i salg.

Fortsatt er det mange som benytter Windows XP. Om utløpsdatoen i april i år vil føre til økt salg av Windows 8, er uvisst. Denne datoen har vært kjent i lang tid. Selv om noen sikkert venter til tolvte time med å kvitte seg med pc, vil nok mange beholde systemet også etter utløpsdatoen. De vurderer da risikoen som en mindre ulempe enn kostnadene ved å bytte pc.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.