BEDRIFTSTEKNOLOGI

Veldig gode og veldig dårlige nyheter for Nera

Den gode nyheten er at konkurrenten Iridium kan gå konkurs fredag, mens den dårlige er at satellittsystemet ICO der Nera skal levere håndholdte terminaler mislyktes i sitt første forsøk på å utplassere en satellitt i jordbanen.

Frode Eriksen
13. mars 2000 - 13:06

Oppskytningen av en ICO-satellitt skulle skje i helgen ved hjelp av SeaLaunch, en russisk bærerakett som blir skutt opp fra et område nær ekvator sør for Hawaii i Stillehavet.

Bæreraketten klarte ikke å bringe den 2,7 tonn tunge ICO-satellitten i riktig jordbane. Den riktige banen befinner seg vel ti tusen kilometer over havoverflaten, men nå tyder alt på at bæreraketten aldri klarte å unnslippe jordens gravitasjon, noe som betyr at satellitten trolig styrtet et sted i det østlige Stillehavet.

ICO skal etter planen lansere et satellittbasert mobiltelefonsystem i løpet av 1-2 år, bestående av ti satellitter samt to i reserve. Den ene reservesatellitten er med andre ord tapt.

I en pressemelding fra ICO heter det at den mislykkede oppskytningen ikke vil utsette den kommersielle lanseringen av telefoni-tjenester. Selskapet hadde fra før droppet de fleste oppskytningene med SeaLaunch, men hadde to tilbake som de ikke fikk ombooket til andre bæreraketter.

For Nera er det neste spennende tidspunktet natt til lørdag, da det amerikanskbaserte satellittsystemet Iridium kan bli begjært konkurs. Dette vil både styrke Neras posisjon som leverandør til Inmarsat-systemet, men også gi ICO litt mindre konkurranse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.