– Velg en annen vei!

Nokias aksjonærer begynner å gå lei.

Nokias toppsjef, Stephen Elop, fikk så hatten passet av sine eiere tirsdag. Presset mot å droppe Microsoft-eksklusivitet øker proposjonalt med svekket markedsposisjon.
Nokias toppsjef, Stephen Elop, fikk så hatten passet av sine eiere tirsdag. Presset mot å droppe Microsoft-eksklusivitet øker proposjonalt med svekket markedsposisjon. (Bilde: Jin Lee/Bloomberg via Getty Images/All Over Press)

Nokias aksjonærer begynner å gå lei.

Tirsdag var det generalforsamling i Finlands fordums stolthet: Nokia. Alle som eier aksjer i selskapet kunne dermed si sin hjertens mening om utviklingen i selskapet. Signalene fra selskapets eiere til toppsjef Stephen Elop var ikke å ta feil av. De begynner å bli veldig utålmodige.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som dekket begivenheten i Helsinki, meldte flere aksjonærer at Nokia burde revurdere sin beslutning om å gå tungt for Windows.

I 2011 bestemte Nokia for å fase ut sin egen plattform, Symbian, til fordel for Windows Phone. Dette skulle ta to år, og sørge for at Nokia kunne møte konkurransen fra Apple og Samsung. Nå er de to årene gått, og Nokia er fremdeles milevis unna å konkurrere i toppen. Satsningen på Windows Phone har altså ikke resultert i suksess.

– Vi vil gjøre tilpasninger underveis. Men for oss er det het klart at i dagens krig mellom økosystemene så har vi tatt en veldig klar avgjørelse om å fokusere på Windows Phone med vår Lumia-serie. Det er med dette vi vil konkurrere med konkurrenter som Samsung og Android, sa Stephen Elop til sine aksjonærer.

Porteføljeforvalter Juha Varis i Danske Capital sier til Reuters News at han mener Elop gjør et feilgrep med dette.

– Han har stengt døren. De har ingen nye ideer. Deres skjebne er knyttet til Windows Phone, sier Varis til Reuters. Flere andre analytikere sier det samme: Lumia er ikke sterk nok til å holde Nokia oppe. I første kvartal solgte Nokia 5,6 millioner Lumia-telefoner, en forbedring siden samme kvartal i fjor på over 1,2 millioner telefoner, men fremdeles bare 5 prosent av markedet.

Analytiker Magnus Rehle sier til nyhetsbyrået at Elop har lykkes å kutte kostnader, men ikke øke markedsandelen. Hans råd til Nokia-toppen er å gå til Google og si at de også vil kjøre Android.

    Les også:

Til toppen