Velg riktig prosessor og spar 1000 kroner

"Standard-PC-en" blir stadig kraftigere, men du kan spare mye på å velge AMD i stedet for Intel-prosessor.

De flest eav oss kjøper fremdeles det nest beste når vi velger ny PC. digi.no har igjen tatt temperaturen på PC-markedet og til tross for at Office snurrer rundt på langt billigere maskiner, kjøper de fleste det nesten dyreste.

- Vår "standard-maskin" kjører i dag en 1,6 Ghz Pentium 4 med 256 MB minne, forteller Terje Skarstad,, PC-produktsjef hos den store norske PC-leverandøren REC Cinet.

REC Cinet selger også PC-er med AMD-prosessor og følger begge produsentene tett.

- Prisgapet varierer, men for tiden koster er en AMD-basert PC mellom 800 og 1000 kroner mindre enn en Intel-basert PC med samme ytelse, forteller Skarstad til digi.no. Noe av prisforskjellen skyldes at AMD-prosessorene er billigere, men også hovedkortene fra AMD er lavere priset.

Hvorfor ikke de aller fleste da velger en AMD-basert maskin har han ingen god forklaring på utover at Intel er et mer kjent merkenavn.

Prisforskjellen gir seg utslag i hva kundene stort sett velger når de skal ha en AMD-basert maskin: Standard-valget for tiden er en Athlon XP 1800 + prosessor, en løsning som ifølge REC Cinets ytelsestester (og som navnet også indikerer) er like rask som en Pentium4 på 1,8 GHz.

Les også:

Men det finnes raskere prosessorer. AMD selger en Athlon 2100+ og Intel selger en Pentium 2,4 GHz-versjon. Men skal du ha det aller raskeste, fyker prisen i været. Kjøper du deg en vanlig PC, men insisterer på en 2,4 GHz-prosessor i stedet for en 1,8 GHz-prosessor, øker prislappen med mellom 4000 og 5000 kroner, forteller Skarstad.


Skarstad forteller også om to andre endringer i hva som er blitt vanlig.

- Til tross for litt høyere minnepriser, velger de fleste nå 256 MB minne. 40 GB harddisk er blitt standard i stedet for 20 GB som inntil nylig ble solgt mest, opplyser han.

Til toppen