BEDRIFTSTEKNOLOGI

Velger AMD til 90 millioner dollar supermaskin

Sandia National Laboratories, og Cray vil bygge en 90 millioner dollars supermaskin med AMDs kommende 64 biters prosessorer.

21. okt. 2002 - 10:08

Wall Street Journal presiserer at meldingen bygger på underhåndsinformasjon i forkant av en pressekonferanse som skal holdes i kveld norsk tid. Det foreligger ingen offisielle kommentarer fra verken Sandia National Laboratories, Cray Inc eller AMD.

Det betraktes som svært oppsiktsvekkende at AMDs kommende Opteron er valgt i stedet for Intels 64-biters Itanium-prosessor for prestisjeprosjektet 'Red Storm', en supermaskin til vitenskapelig bruk der målet er å komme opp i 100.000 milliarder operasjoner per sekund. Det er antatt at dette vil kreve i overkant av 16.000 prosessorer.

USAs mål med Red Storm er å snike seg forbi den nye japanske supermaskinen 'Earth Simulator' på listen over verdens kraftigste.

Mens andre supermaskiner bruker standardkomponenter for å knytte sammen prosessorene, er det antatt at Cray vil utvikle en egen teknologi for Red Storm.

I motsetning til Intels Itanium-arkitektur, er AMDs 64 biters prosessorer i stand til å kjøre også 32 biters programvare effektivt. Det er ikke klart om dette har spilt noen rolle i valget av Opteron for Red Storm-prosjektet. Itanium brukes i en rekke andre nye amerikanske supermaskinprosjekter.

Opteron vil være kommersielt tilgjengelig i løpet av våren. På Microprocessor Forum i San Jose i forrige uke kunngjorde AMD de første ytelsesmålingene for brikken. Laboratoriekjøringer av standardtester på en server med en 2 GHz Opteron tyder på en SPECint 2000 (heltallsytelse) på 1202 og en SPECfp 2000 (flytetall) på 1170.

Ifølge resultatlistene kunngjort på Standard Performance Evaluation Corporation kommer en server med en 1 GHz Itanium 2 opp i en SPECint 2000 på 807.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.