Velger AMD til 90 millioner dollar supermaskin

Sandia National Laboratories, og Cray vil bygge en 90 millioner dollars supermaskin med AMDs kommende 64 biters prosessorer.

Wall Street Journal presiserer at meldingen bygger på underhåndsinformasjon i forkant av en pressekonferanse som skal holdes i kveld norsk tid. Det foreligger ingen offisielle kommentarer fra verken Sandia National Laboratories, Cray Inc eller AMD.

Det betraktes som svært oppsiktsvekkende at AMDs kommende Opteron er valgt i stedet for Intels 64-biters Itanium-prosessor for prestisjeprosjektet 'Red Storm', en supermaskin til vitenskapelig bruk der målet er å komme opp i 100.000 milliarder operasjoner per sekund. Det er antatt at dette vil kreve i overkant av 16.000 prosessorer.

USAs mål med Red Storm er å snike seg forbi den nye japanske supermaskinen 'Earth Simulator' på listen over verdens kraftigste.

Mens andre supermaskiner bruker standardkomponenter for å knytte sammen prosessorene, er det antatt at Cray vil utvikle en egen teknologi for Red Storm.

I motsetning til Intels Itanium-arkitektur, er AMDs 64 biters prosessorer i stand til å kjøre også 32 biters programvare effektivt. Det er ikke klart om dette har spilt noen rolle i valget av Opteron for Red Storm-prosjektet. Itanium brukes i en rekke andre nye amerikanske supermaskinprosjekter.

Opteron vil være kommersielt tilgjengelig i løpet av våren. På Microprocessor Forum i San Jose i forrige uke kunngjorde AMD de første ytelsesmålingene for brikken. Laboratoriekjøringer av standardtester på en server med en 2 GHz Opteron tyder på en SPECint 2000 (heltallsytelse) på 1202 og en SPECfp 2000 (flytetall) på 1170.

Ifølge resultatlistene kunngjort på Standard Performance Evaluation Corporation kommer en server med en 1 GHz Itanium 2 opp i en SPECint 2000 på 807.

Til toppen