BEDRIFTSTEKNOLOGI

Velger bort Intel i nye mini-servere

Via Nano har noe Intel Atom mangler, og som Dell trenger i sitt nye serverkonsept.

18. mai 2009 - 08:47

Dell har sluppet detaljer om et helt nytt serverkonsept, der 12 servere får plass i en rack-enhet på 2 U høyde, det vil si 9 centimeter. Dell «Fortuna», formelt kjent som XS11-VX8, dreier seg ikke om en ny type bladservere: Rack-enheten tilbyr serverne ingen fellesfunksjoner utover strømforsyning og kjøling.

Slik produktsjef Drew Schulke i Dells enhet for datasenterløsninger – Data Center Solutions Unit – forklarer til blant annet New York Times, The Register, Computer World og eWeek, svarer Fortuna til et ønske fra fem store datasentraler som ønsket å kunne tilby kunder små og fysisk atskilte servere. De skulle være kraftige nok til å håndtere typiske weboppgaver, men de skulle ikke være avhengig av virtualisering for å kunne brukes regningssvarende til forholdsvis enkle oppgaver. På den andre siden var støtte for virtualisering ønskelig med tanke på enklere drift.

Dell vurderte flere prosessoralternativer, blant dem Intel Atom, og kom fram til at Nano-prosessoren til den taiwanske leverandøren Via Technologies var den mest hensiktsmessige. Både Atom og Nano støtter 64 bit databehandling, men bare Nano har innebygget støtte for virtualisering. Atom støtter ikke Intels VT-instruksjoner.

Via Nano ble opprinnelig konstruert med tanke på mini-bærbare. Den kan kjøres i 1,3 eller 1,6 gigahertz. I Dell Fortuna pakkes den sammen med 1 til 3 gigabyte minne og en 2,5 tommers disk – gjerne en flashdisk – til en enhet som aldri trekker mer enn 20 til 30 watt. Serverne stables tre og tre oppe på hverandre, fire stabler i bredden for å oppnå maksimal servertetthet. Hver server stikker ikke dypere enn en vanlig 3,5 tommers disk.

Prisen på en Fortuna rack-enhet pakket med 12 Via-drevne servere er oppgitt å være 4800 dollar, det vil si i underkant av 32 000 kroner, eller 2 667 kroner per server.

Salgsargumentene for Fortuna er med andre ord at serverne håndterer 64 bit oppgaver, er billige å kjøpe, tilbyr fysisk atskilte servere for mindre krevende oppgaver, er rimelige å drifte, og bruker lite strøm.

Dell Fortuna vil bare selges til bedrifter med et kundeforhold til selskapets enhet for datasenterløsninger. Dell har 50 slike. Dell regner med at 14 vil sette i gang med Fortuna fra midten av juni, og at 40 vil bli Fortuna-kunder.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.