BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vellykket oppskytning - satellitt svikter

Iridium-systemet teller 39 satellitter etter lørdagens vellykkede oppskytning fra California i USA. Samtidig er det klart at satellitt nummer to har sluttet å fungere.

Frode Eriksen
10. nov. 1997 - 09:27

Oppskytningen lørdag skjedde med en Delta II bærerakett og gikk helt etter planen. Satellittene ble plassert i bane 85 minutter etter oppskytningen.

Det er samtidig klart at en av satellittene som ble skutt opp i oktober ikke fungerer som planlagt. Satellittens styringssystemer klarte ikke å plassere satellitten i sin riktige bane. Ifølge Mototola er det sannsynlig at satellitten heller ikke vil fungere.

I sommer sluttet en annen Iridium-satellitt å fungere etter at kommunikasjonssystemene om bord ikke sendte beskjeder tilbake til bakkekontrollen.

Det er ingen fare for at mangel på satellitter skal forsinke prosjektet. Iridiums administrerende direktør, Edward Staiano, sa i oktober til digi.no at det måtte skje en ulykke med både Proton og Delita II-bærerakettene om Iridium skulle bli forsinket.

Iridium skal bestå av 66 satellitter i baner 800 km over jordens overflate, og skal være et slags omvendt GSM-nett, der senderne er satellittene. Kommersiell drift starter etter planen i september 1998.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.