TELEKOM

Vellykket test av video i Nødnett

Åpner for nye arbeidsverktøy i nød- og redningsetatene.

Motorola Solutions tilbyr dette bildet som eksempel på bruk av video i nødnettet.
Motorola Solutions tilbyr dette bildet som eksempel på bruk av video i nødnettet. Bilde: Motorola Solutions
7. apr. 2014 - 15:24

Løsninger tilsvarende dem det vanlige mobilnettet har tilbudt i flere år, har vært testet i Nødnett, det norske nødnettet.

Motorola Solutions og Direktoratet for nødkommunikasjon melder om vellykket gjennomføring av tester av video- og dataoverføring med standarden TEDS (Tetra Enhanced Data Service). Det åpner for at norske nød- og redningsetater vil kunne ta i bruk nye arbeidsverktøy i Nødnett og bidra til økt beredskap, heter det i en pressemelding.

Nødnettet er ennå ikke ferdig utbygget. Utbyggingen skjer i faser. Fase 1, Øst, ble ferdig sist høst. Fase 2, Sør, skal bli ferdig i våres. De øvrige fasene kommer etter tur. Sist er fase 5, Nord-Norge, som skal være ferdig utbygget i første halvår 2015, og tas i bruk i løpet av 2015.

TEDS skal bare implementeres i deler av nødnettet. En tredel av nettets 2100 basestasjoner er klargjort for TEDS. Det heter at planen er å ha TEDS i større byer og tettsteder samt langs hovedveier.

I tillegg til direkteoverføring av bilder og video vil nød- og redningsetatene få applikasjoner for databaseoppslag, som sjekk av bilnummer mot kjøretøyregister, ID-sjekk og skanning av fingeravtrykk. Direktoratet for nødkommunikasjon utvikler test- og godkjenningsrutiner for å sikre at applikasjoner i Nødnett er optimalisert for båndbredden i nettet og fungerer i samspill med andre applikasjoner i nettet.

Ifølge DNK-direktør Tor Helge Lyngstøl vil datatjenester i Nødnett gjøre det mulig å rapportere umiddelbart fra et ulykkessted med data, bilder og film, på sikkert vis.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.